Jezivi sektaši: Prije braka nema razgovora, a o vjenčanjima odlučuje vijeće 12 staraca

Foto: Press

IAKO nas sektaške budalaštine rijetko mogu iznenaditi bizarnostima, nedavno se pojavio dokumentarac "Gloriavale" o istoimenoj sekti u kojoj je tinejdžerima zabranjeno razgovarati prije vjenčanja, a o tome tko će s kime ući u brak odlučuje vijeće koje čini 12 staraca.

Radi se o zatvorenoj zajednici na novozelandskom Južnom otočju koje čini tek petstotinjak članova, a o sekti se do prije petnaestak godina malo toga znalo. Preciznije, sve dok osnivač Neville Cooper nije završio u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnih članova.

Inače, spomenuti dokumentarac prati mladi bračni par Paula Valora i Pearl Hope koji, da bi se uopće mogli vjenčati, moraju čekati odluku vijeća starješina.

"Oni imaju popis svih članova koji su u krvnoj vezi, a kad im kažete da se želite vjenčati, ponude vam pet, šest djevojaka s kojima niste u srodstvu", rekao je Paul.

Kontracepcija nije dozvoljeno, a uobičajeno je da par ima dvanaestoro djece.

Međutim, posebno je zabrinjavajuća praksa donošenja odluke o odlasku u bolnicu u slučaju problematičnih trudnoća. Naime, ako zaista dođe do komplikacija, muškarac je taj koji odlučuje želi li suprugu i dijete poslati u bolnicu. Ne treba posebno isticati da su žene podređene muškarcima.

Nakon što je dokumentarac emitiran, javnost je bila zgrožena zajednicom Gloriavale, a policija je započela istragu zbog optužbi za zlostavljanje nakon što su bivši članovi izjavili da je to kultura u kojoj je seksualno zlostavljanje uobičajeno i najčešće se krivi žrtva.

Pročitajte više