Koliko zapravo zabušavamo na poslu: Postoji formula, rezultat bi vas mogao iznenaditi

Screenshot: YouTube

VRLO vjerojatno svi to rade - zabušavaju tijekom radnog vremena. Što god da je u uzrok ometanju i skretanju pozornosti, namjernom ili slučajnom, čini se da to u konačnici ispadne puno više vremena nego što bismo možda sami procijenili. A da ne tapkamo u mraku, tu su istraživanja koja se bave upravo time.

Jedno od novijih, koje je vodila Gloria Mark sva Sveučilišta u Kaliforniji, pokazalo je da zaposlenici u prosjeku jednu aktivnost drugom zamjene svake tri minute i pet sekundi. No, istraživanje je pokazalo i to da bavljenje privatnim stvarima, ili, primjerice, provjeravanje društvenih mreža za vrijeme radnog vremena, zapravo nije odmor, kako mnogi možda na to gledaju, već upravo suprotno.

"Odvraćanje pozornosti s poslovnih obveza zapravo povećava stres, doprinosi razdražljivosti i smanjuje produktivnost", kaže Mark.

A da bismo ocijenili koliko zapravo vremena gubimo na poslu, na aktivnosti koje nisu vezane za posao, procjena se temelji na sljedećoj formuli - probajte se sjetiti koliko ste puta prekinuli posao i pomnožite to s 25. "To je broj minuta koje ste zabušavali tijekom radnog vremena", tvrdi Mark.

 

Pročitajte više