Moć komunikacije: Što vaše zamjenice govore o vama?

KAD s nekim razgovarate po prvi put, bilo da se radi o profesionalnom ili privatnom razgovoru, lako je obratiti pažnju na pravilno izgovaranje imenica koje ćete koristiti u razgovoru – reference na pop kulturu, zajednički prijatelji, mjesta na kojima smo odrasli ili polazili fakultet. No, koliko ste puta u razgovoru koristili zamjenice i koje, vjerojatno nećete upamtiti, koliko god obraćali pažnju na to.

Kako prenosi Jezebel, psihologu Jamesu Pennebakeru riječi su strast već dugi niz godina i to one koje služe za "punjenje" praznih mjesta u razgovoru. Riječi poput "ovo", "ja", "i", "to" ili "tamo", nama su dok pokušavamo zapamtiti razgovor koji smo s nekim vodili praktički nevidljive, no one povezuju naše rečenice i tako nam služe kao pokazatelj koliko se ugodno osjećamo jedni pored drugih.

Riječi otkrivaju buduće romanse i moć

Nakon dugogodišnjeg proučavanja zamjenica, Pennebaker vjeruje da je na osnovu tih nezamjetnih riječi, moguće predvidjeti buduće romanse ili analizirati dinamiku moći između dvoje ljudi. Primjerice, ukoliko je netko zainteresiran za vas, nesvjesno će u razgovoru početi pričati na vama sličan način.

No, još interesantnije Pennebakerovo istraživanje bilo je ono koje se odnosilo na dinamiku moći. Naime, on vjeruje kako je moguće ustvrditi tko ima veći socijalni status ili "ima moć" u bilo kojoj situaciji po broju izgovaranja riječi "ja". Iako bi većina ljudi pomislila da će tu riječ izgovarati onaj tko ima veći socijalni status, više je rabi osoba koja je u socijalnom smislu niže rangirana i samim time u razgovoru nesigurnija.

Analizirajte svoje Tweetove i mailove

Jedna od zabavnijih stvari koju možete pronaći na Pennebakerovim internetskim stranicama posvećenim riječima svakako je i servis koji analizira vaše Tweetove ili mailove. Dovoljno je kopirati ih u označene prozorčiće i prepustiti se analizi servisa. No Pennebaker ne smatra kako njegovo istraživanje možemo iskoristiti kako bismo se promijenili.

"Riječi odražavaju ono što jesmo više nego što pogone ono što jesmo", zaključio je Pennebaker.

Pročitajte više