Nemojte gladovati tijekom SP-a: Ovo su specijaliteti stvoreni za tekme

Foto: Shutterstock/Twitter/Instagram

UNATOČ uvjerenju Hrvata da uz nogometnu utakmicu najbolje ide pivo, neki ipak vole i pojesti nešto konkretno.

BuzzFeed je napravio listu 32 jela u kojima možete uživati tijekom SP-a. Iz svake zemlje koja sudjeluje na SP-u uzeli su jedan recept, a kao hrvatski specijalitet preporučili su punjene lignje na roštilju.

Skupina A

Brazil - coxinha

Ovaj omiljeni brazilski zalogaj radi se od mljevene ili sjeckane piletine koja se oblikuje u loptice, umoči u panir smjesu i poha.



Hrvatska - punjene lignje na roštilju

Sezona roštiljanja u Hrvatskoj je otvorena s prvim zrakama proljetnog sunca, a sada je već u punom jeku. Na svom roštilju ili grill tavi pronađite malo mjesta za punjene lignje.



Meksiko - tacos al pastor


Ova meksička verzija tacosa priprema se sa sporo pečenom svinjetinom mariniranom u adobo umaku.



Kamerun - poulet DG

Piletina, povrće i plantana-banane glavni su sastojci ovog jela bogatog okusima i mirisima.



Skupina B


Španjolska - tapas

Tapasi su šareni mali zalogajčići puni svega i svačega. Ovo bi bio najjednostavniji opis nezaobilaznog tradicionalnog španjolskog specijaliteta. U moru kombinacija BuzzFeed je izdvojio male tortilje punjene krumpirom i patatas bravas tj. kockice krumpira u ljutom umaku od rajčice.



Nizozemska - bitterballen

Nizozemci će se za vrijeme SP-a sigurno počastiti s popularnim kroketima od mesa koji odlično pašu uz hladnu pivu.



Čile - completo

Ovo je naziv za čileansku verziju hot doga koja se jede s guacamoleom (umak od avokada), a dodatak completu može biti sve što poželite.



Australija - Aussie burger

Prosječnom hrvatskom nepcu vjerojatno bi trebalo punu vremena da se navikne na australski burger. Uz standardnu bazu koju čini pecivo i pljeskavica, glavni dodaci ovom burgeru su kisela cikla, grilani ananas i jaje na oko. U ovu kombinaciju često ide i rajčica, zelena salata, pržena slanina, prženi luk i začinjena majoneza.



Skupina C

Kolumbija - arepas

Osim što se radi o njihovom tradicionalnom jelu, ove pogačice od kukuruznog brašna punjene sirom glavni su prehrambeni artikl u okolici kolumbijskih stadiona i omiljena "nogometna" hrana.



Grčka - spanakopita


Ova grčka pita radi se od špinata i lisnatog tijesta.



Obala Bjelokosti - alocco


Pržene plantane tradicionalno su jelo u ovoj zemlji. Plantana izgledom podsjeća na bananu, ali sadrži puno manje šećera i škroba od svoje slavnije "rođakinje".



Japan - tempura

Ovaj način pripreme hrane kod nas je dobro poznat. Japanci u tempuru (smjesu brašna i vode) umaču ribu ili povrće koje zatim prže u dubokom ulju.



Skupina D

Urugvaj - chivito

Ljubitelji sendviča uživat će u chivitu, tradicionalnom urugvajskom sendviču koji se radi s goveđim odreskom, jajima, slaninom i povrćem.



Costa Rica - tacos ticos

Ključna stvar u pripremi ovih tacosa su raznoliki prilozi.



Engleska - fish 'n' chips

Englezi definitivno nisu poznati po gastronomiji, ali rijetki će odoljeti njihovom tradicionalnom specijalitetu, prženoj ribi u kombinaciji s prženim krumpirima.



Italija - pizza

Ovo jelo ne treba posebno objašnjavati. Pizza je nezaobilazna poslastica tijekom sportskih natjecanja pa tako i tijekom SP-a. BuzzFeed predlaže pizzu s ricottom i svježim rajčicama, ali kombinacija ima bezbroj. Ono što ne smijete smetnuti s uma jest da kod prave talijanske pizze tijesto mora biti tanko i hrskavo.



Skupina E

Švicarska - fondue

Spomenuti švicarske specijalitete i izostaviti fondue bio bi grijeh. Za fondue možete topiti jedan sir ili kombinirati nekoliko njih, ovisno o tome koje sireve volite. U topljeni sir Švicarci obično umaču kockice kruha, ali i u tom djelu možete biti kreativni i izabrati namirnice koje volite.



Ekvador - lomo saltado


Ovo tradicionalno jelo sprema se s mesom, lukom i paprikom, a kao prilog se najčešće poslužuje kuhana riža.



Francuska - camembert & gougeres


Pečeni camembert samo je jedna u nizu francuskih poslastica. Francuzi ga vole "našpikati" češnjakom i ružmarinom pa onda ispeći, ali možete ga ispeći bez ikakvih dodataka. Kada je rastopljen, umačite u njega komadiće baguettea i uživajte. Uz pečeni camembert možete jesti i gougeres, maleno okruglo pecivo sa sirom.





Honduras - enchiladas hondurenas


U svakoj zemlji Južne Amerike danas ćete naći drugačiju verziju enchilada, a u verziju iz Hondurasa uz mljeveno juneće meso ide jaje, krumpir, sir, kupus i plantane.



Skupina F


Argentina - empanadas


Argentinska verzija empanada svidjet će se onima koji vole kombinirati meso i slatke okuse. U ove empanade obavezno idu grožđice.

Bosna i Hercegovina - ćevapi

Kao i kod pizze, ovdje stvarno ne treba objašnjenje. Obožavamo ih, a još više obožavamo svađati se oko toga "koji su pravi" i tko ima bolji recept za pripremu.



Iran - dolmades

Punjeni listovi vinove loze tradicionalno su iransko jelo.



Nigerija - suya

Iza ovog naziva kriju se bogato začinjeni pileći ražnjići.



Grupa G

Njemačka - perec

Ako ne volite previše jesti tijekom utakmica, ali ipak volite nešto gricnuti uz pivu - tradicionalni njemački pereci su rješenje za vas.



Portugal - pasteis de bacalhau

Tradicionalne portugalske okruglice od bakalara također su sjajan odabir za brzi zalogaj.



Gana - waakye

Dva glavna sastojka ovog jela su riža i grah koji se zajedno kuhaju. Ovu bazu zatim nadograđujete raznim začinima, rajčicom, mesom i drugim sastojcima.



SAD - burger deluxe

Ameri vole bogate burgere, a u ovu deluxe verziju ide pecivo napravljeno od krumpirovog tijesta i gomila sira.



Grupa H

Belgija - mitraillette

Grilano meso i prženi krumpirići s majonezom u baguetteu? Može.



Alžir - brik


Ovo zamamni trokutići rade se o tankog tijesta koje se puni raznim nadjevima i zatim prži u dubokom ulju.



Rusija - shaslik


Ljubitelji mesa i roštilja uživat će u ruskoj verziji šiš kebaba.



Južna Koreja - jeon

Dašak Azije na vaš tanjur unijet će ove palačinke s povrćem i ljutim umakom.


 

Pročitajte više