Običaj razmjene žena izazvao oštre rasprave u Namibiji

Foto: Shutterstock

NOMADSKA plemena na sjeveru Namibije tradiciju posuđivanja žena prijateljima njeguju već generacijama, no pitanje reguliranja te tradicije kako bi se spriječilo širenje HIV-a i AIDS-a izazvalo je žustre rasprave o pravima žena.

"To je običaj koji stvara jedinstvo i prijateljstvo", tvrdi Kazeongere Tjeundo, predstavnik plemena Ovahimba.

"To je silovanje, a ono je protuzakonito", odgovara mu Rosa Namises, voditeljica nevladine udruge Woman Solidarity Namibia.

Plemena Ovahimba i Ovazemba odolijevaju modernom vremenu, žive mirnim seoskim životom, daleko od svega, u kolibama od sušene zemlje, a njihovi muškarci svoje žene razmjenjuju među prijateljima. No, ne radi se o seksu u troje: muškarac svoju suprugu posudi prijatelju i cijeli ih dan ostavi na miru, daleko od njihove kolibe.

"Na vama je da odlučite hoćete li dopustiti svom najboljem prijatelju da spava s vašom ženom", pojašnjava Tjeundo, potpredsjednik Demokratskog saveza Turnhallea, stranke u oporbi.

No, žene nemaju po tom pitanju nikakvo pravo glasa i moraju spavati s prijateljima svog supruga ako on to naloži. "Ta praksa ide na ruku samo muškarcima", tvrdi Namises. Prema riječima Amona Ngavwtene iz Centra za pravnu pomoć koji provodi projekt o sprečavanju AIDS-a, "taj običaj je vrlo opasan po zdravlje žene".

AIDS je inače pokosio dijelove Namibije, zemlje s jedva dva milijuna stanovnika, a broj odraslih oboljelih od te bolesti prelazi 18 posto.

Pročitajte više