Potraga za kometom koji je prošao pokraj Sunca

Screenshot: YouTube

PUTOVANJE kometa koje je trajalo 5,5 milijuna godina prema unutarnjem dijelu Sunčeva sustava čini se da se završilo tijekom njegova "suicidalnog" kruženja oko Sunca te nema ni traga nekada sjajnom repu ili ostacima stijena i prašine kometa, objavili su znanstvenici u četvrtak.


Komet poznat kao ISON otkriven je prošle godine kad je još bio iza Jupitera, budeći nadu da će se spektakularni objekt vidjeti golim okom kad dođe do neba iznad Zemlje u prosincu.

On je prošao svega 1,2 milijuna kilometara od površine Zemlje u četvrtak poslijepodne. Astronomi su koristili solarne teleskope kako bi locirali komet nakon što je proletio pokraj Sunca no bez uspjeha.

"Ne vidim da se išta pojavilo iza solarnog diska. To bi mogao biti posljednji čavao u lijesu", kazao je astrofizičar Karl Battams iz  istraživačkog laboratorija u Washingtonu.

"Tužno je što se čini da je na ovaj način 'skončao', no saznat ćemo uskoro više o njemu", dodao je.

Komet se kretao brzinom većom od 350 kilometara u sekundi kroz Sunčevu atmosferu i dostigao je temperaturu od 2760 stupnjeva Celzija, što je dovoljno vruće da se rastope ne samo ledeni dijelovi kometa, nego i njegove stijene i prašina.

U međuvremenu su znanstvenici potvrdili da ISON možda ipak nije u potpunosti uništen: pregledavanjem snimaka ovog petka uočen je trag koji se udaljava od Sunca, a za koji se pretpostavlja da bi mogao biti upravo dio ovog kometa, piše AP, a uskoro ćemo sigurno saznati puno više.

Pročitajte više