Prema Zemlji juri golemi asteroid, imamo li šanse?

Foto: JPL/NASA

SCENARIJ, prema Zemlji juri asteroid od 300 metara i imamo samo pet dana da smislimo plan obrane.

Prije nego počnete paničariti reći ćemo vam da je riječ je o scenariju simulacije kojom se skupina znanstvenika ovih dana ozbiljno bavila.

Znanstvenici, inženjeri i tvorci zakona ove su se godine u talijanskom gradu Frascati okupili na Konferenciji planetarne obrane i tijekom pet dana rade na planu obrane.

Scenarij ove igre počinje ovako - asteroid imena 2015 PDC 3. rujna 2022. proći će pored Zemlje, a mogućnost sudara sa Zemljom nije isključena.

Već drugog dana doznaju da se vjerojatnost sudara povećala na 43%, a radi se o katastrofi epskih razmjera (2250 megatona). Primjera radi, najveća nuklearna eksplozija bila je ona od 50 megatona.

Pogledajte kako bi to izgledalo da asteroid pogodi New York.

Kao što može vidjeti, bio bi to krater širok sedam kilometara i 500 metara dubok, a izazvao bi potres od 6,8 stupnjeva po Richteru. Sve unutar tridesetak kilometara bilo bi uništeno, ali kad bi asteroid udario u more, stvorio bi se niz valova visokih do deset metara uzduž obale cijelog kontinenta.

Što nam je činiti?

Čovječanstvo ima rok do 2022. da neutralizira ovu prijetnju, a rakete ne dolaze u obzir jer golemi komadi asteroida i dalje bi ušli u atmosferu i bilo bi daleko teže procijeniti gdje će udariti.

Skretanje asteroida daleko je bolja opcija, a Matt Holman, ravnatelj Minor Planet Centra muzeja Smithsonian, kaže da "skretanje" možda i nije najbolji izraz: "Pokušajte zamisliti svemirsko križanje na kojem će se u jednoj točci vremena i prostora naći asteroid i Zemlja. Ne želite ih skrenuti s puta, ali možete ih pokušati ubrzati ili usporiti kako bi se mimoišli".

Kako ih usporiti?

Prva je opcija nuklearna bombu koju bi detonirali u blizini asteroida što bi mu promijenilo brzinu. Svemirski laser je druga opcija, a "prženje" asteroida imalo bi sličan učinak kao i nuklearna bomba.

Treća mogućnost je izazvati sudar asteroida i satelita čime bi se kinetička energija prebacila kao u slučaju biljarskih kugli.

Posljednja opcija je sletjeti letjelicom na asteroid, upaliti motore i pogurati asteroid.

Broj opcija smanjuje period od samo nekoliko mjeseci pa bi najbolje rješenje bilo kombinirati prvu i četvrtu opciju.

Tim u Italiji prva je dva dana (18 mjeseci u realnom vremenu) pratio asteroid, treći su dan već imali spremne planove.

Najveća opasnost prijeti Filipinima, Vijetnamu, Laosu, Tajlandu, Mianmaru, Bangladešu, Indiji, Afganistanu, Pakistanu, Iranu, Iraku i Turskoj, ali valja paziti i na geopolitičke odnose, medije i javnost.

Četvrti dan spremni su kinetički udarači čekaju lansiranje kako bi smanjili brzinu asteroida za 2,54 centimetra po sekundi.

Udar će se dogoditi u 9 i 50 ujutro petog dana, a dio asteroida velik 80 metara ipak će pogoditi Bangladeš i vrlo će vjerojatno eksplodirati u atmosferi jačinom od 18 megatona.

Više možete pročitati OVDJE.

Pročitajte više