Premijerom "Ljubavne odiseje" otvoren jubilarni ZagrebDox

Foto: Zagrebdox.net

PREMIJERNOM projekcijom nizozemsko-hrvatskog filma "Ljubavna odiseja" redateljice Tatjane Božić ove je nedjelje navečer počeo međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u čijem će se desetom izdanju prikazati više od 150 filmova.

"ZagrebDox je počeo kao dio projekta kojim smo htjeli vratiti vjeru u dokumentarni film, u žanr koji, kada smo počinjali s Factumom i festivalom, nije uživao naročitu popularnost, niti je bio na cijeni, no uspjeli smo uvjeriti publiku da je ta filmska vrsta nešto o čemu se može razgovarati isto kao o igranom filmu", rekao je direktor Festivala Nenad Puhovski na otvorenju festivala. Dodao je kako u proteklih devet godina festival privukao oko 175 tisuća gledatelja.

Oživljavanje dokumentarca u Hrvata

Festival je bio zamišljen da inicira stvaranje novih filmova kroz radionice i vrati hrvatski dokumentarni film na mjesto gdje je bio u vrijeme nagrađivanih autora Papića, Krelje, Tadića, Žižića, ustvrdio je Puhovski, koji je samo za ovogodišnje izdanje pogledao više od 1500 filmova.

Zahvalio je timu ljudi s kojima je došao do jubilarnog izdanja, napomenuvši kako je riječ o ljudima kojima nije bilo do novaca i slave, već o onima koji vole i znaju ono što rade, a to je dokumentarni film.


Otvorivši festival, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što će Zagreb u idućih deset dana postati sjedište dokumentarnog filma u Europi.

Otvaranje "Ljubavnom odisejom"

"Ljubavna odiseja" dugometražni je prvijenac redateljice Božić u kojem na humorističan i autoironičan način preispituje svoje dosadašnje neuspješne veze i pokušava spasiti vezu u kojoj je sada. Odgovor na pitanje zbog čega joj svaka veza završi loše, Božić je potražila kod bivših partnera, posjetivši ih u Hamburgu, Moskvi, Londonu i Zagrebu. Film je svjetsku premijeru imao na nedavno završenom filmskom festivalu u Rotterdamu, a na ZagrebDoxu se prikazuje u popratnom programu.

Uz mnoge osobe iz kulturnog i političkog života na otvorenju su bili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, potpredsjednica vlade Vesna Pusić.

Do 2. ožujka za nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji natječu se 23 filma, od kojih je većina nagrađena ili prikazana na uglednim svjetskim filmskim smotrama, poput amsterdamske IDFA-e, HotDocsa u Torontu ili Sundance film festivala.

Zagrebačka publika vidjet će i američki dokumentarac "Prljavi ratovi" Richarda Rowleya koji je nominiran za ovogodišnjeg Oscara i istražuje američke tajne ratove, ponajprije na Bliskom istoku.

Poznati inozemni autori u posjeti


Festival će posjetiti neki od autora čiji su filmovi uvršteni u međunarodnu konkurenciju, poput Daniela Dancika, redatelja nagrađivane dansko-švedske koprodukcije "Ekspedicija na kraj svijeta" o jedrenjaku koji plovi prema otapajućim masivima Grendlanda ili poljskog redatelja Marcela Lozinskog, koji se zajedno sa svojim ocem - uglednim dokumentaristom Pawelom - odvažio na neobično putovanje čiji su rezultat dva filma "Otac i sin" i "Otac i sin na putu", oba uvrštena na Zagrebdox.

U regionalnoj konkurenciji očekuju se premijere filmova hrvatskih autora Nevena Hitreca, Dražena Čučića, Silvane Menđušić, Irene Škorić, Hrvoja Mabića, Igora Bezinovića, Silvija Mirošničenka te Ane Opalić i Noaha Pintarića.

Oni će se za nagrade natjecati s već etabliranim ostvarenjima - talijanski "Sacro GRA" Gianfranca Rosija o šesterotračnoj rimskoj obilaznici prvi je dokumentarac u povijesti nagrađen venecijanskim Zlatnim lavom, a češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji "Baršunasti teroristi", priči o terorističkim slučajevima u bivšoj Čehoslovačkoj, prošli je tjedan pripala nagrada publike programa Forum na Berlinaleu.

Tradicionalni programi. retrospektive i nagrade

Jubilarni Zagrebdox donosi već tradicionalne programe - Kontroverzni dox, Stanje stvari, Glazbeni globus, Teen Dox i Majstori doxa, no pripremljeni su i obljetničarski programi "Moj najbolji dox" u kojem se prikazuju, prema mišljenju kritičara, filmovi koji su obilježili desetljeće festivala. Filmologinja Diana Nenadić selektorica je Retrospetive hrvatskih dugometražnih dokumentaraca prikazanih na Zagrebdoxu. Prikazat će se i retrospektiva poljske filmske škole Wajda te filmovi u izboru Gerwina Tamsme s rotterdarsmkog festivala.

Filmovi iz konkurencije tradicionalno će se natjecati za Velike pečate, glavne festivalske nagrade, Mali pečat koji se dodjeljuje autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Nagradu publike dodjeljuje Hrvatski telekom, a Nagradu mojoj generaciji dodjeljuje direktor festival najboljem filmu autora iz njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox.
 

Pročitajte više