Sporna Kranjska kobasica: Slovenci i Austrijanci u borbi za prava na mesni specijalitet

IZMEĐU Slovenije i Austrije izbio je spor oko naziva kobasice.

Slovenci žele naziv "Kranjska kobasica" zaštiti unutar Europske Zajednice, kao što je to učinjeno sa šampanjcem i parmezanom te tvrde da je ona izmišljena u Sloveniji krajem 19. stoljeća.

Ali, slovenski su planovi uzrujali Austrijance koji polažu prava na istu kobasicu. Njihova varijanta, Kaesekrainer, punjena je sirom, a Jozef Bitzinger iz bečkog Vijeća za trgovinu ispričao je za BBC da je kobasica dijelom austrijske tradicije i da je njezino preimenovanje nezamislivo: "Preimenovanje ovog obljubljenog specijaliteta jednostavno je nemoguće. Bečki štandovi s kobasicama zaštitni su znak grada i Kaesekrainer mora biti dijelom te ponude".

Slovenija je svoj prijedlog prijavila europskoj komisiji za Zaštićenu
oznaku zemljopisnog porijekla (PGI status) jer je ta vrsta mesa povezana s kranjskim područjem.

Ukoliko dvije zemlje ne uspiju postići dogovor u idućih šest mjeseci, Europska će komisija donijeti odluku.

Prošle godine u kolovozu slovenski proizvođači kranjskih kobasica pokrenuli su akciju zaštite od "lažnjaka" koje se pojavljuju na hrvatskom tržištu.

Kranjska kobasica je sušena kobasica sa 68 posto svinjskog i 12 posto goveđeg mesa, najviše 20 posto špeka i s dodatkom crnog papra i češnjaka. Njen naziv potječe iz imena austrijske administrativne jedinice u kojoj su živjeli Slovenci za vrijeme Austro-Ugarske u 19. stoljeću.

Pročitajte više