Što bi se dogodilo da prestanemo spavati?

Screenshot: YouTube

AsapSCIENCE, iznimno popularni kanal na YouTubeu, projekt iza kojeg stoje biolozi Mitchell Moffit i Gregory Brown, privukao je pažnju još jednim svojim zabavnim i poučnim videom.

Kao i svaki put dosad, oni su na vizualno zanimljiv i zabavan način ljudima dali odgovor na pitanje koje ih stvarno zanima, a ovaj je put u pitanju tema spavanja. Ili točnije, u njihovom trominutnom videu, koji je samo jedan dan prikupio više od milijun pogleda, objašnjavaju što bi se dogodilo s našim tijelom da prestanemo spavati.

I dok znanstvenici još uvijek ne znaju previše o snu ipak je uspostavljena veza s nekim stanjima organizma. Primjerice, dok nam previše sna može potencirati javljanje nekih kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, premalo može uzrokovati neke kardiovaskularne bolesti, pretilost, depresiju pa čak i oštećenje mozga, stoji u videu. S druge strane, ako u potpunosti prestanemo spavati, "prvo ćemo imati viška energije, što možda zvuči primamljivo, ali je u principu sklizak teren budući da mozak polako isključuje dijelove odgovorne za planiranje i donošenje odluka". Nakon što vas svlada iscrpljenost sve će polako krenuti nizbrdo. A što će se točno dogoditi i može li nas nespavanje doslovno ubiti, pogledajte u videu.

Pročitajte više