Stručnjaci objasnili zašto klinci lako rješavaju ovu zagonetku, za razliku od odraslih

Foto: Press

SLIKA, odnosno zagonetka, koja je inače dio testa koji se provodi u prvim razredima osnovnih škola u Hong Kongu, postala je hit na društvenim mrežama, a stručnjaci su sada dali i objašnjenje zašto djeca zagonetku riješe brzo, dok odrasli imaju problem s pronalaženjem rješenja (koje je, zapravo, i više nego očito).

Naime, na slici je potrebno "otkriti" koji se broj krije ispod automobila, a dok klincima za to treba u prosjeku 20-ak sekundi, odraslima treba puno više, ako uopće dođu do točnog odgovora. Evo zašto.

"Djeca lakše rješavaju ovu zagonetku jer kreativnije razmišljaju. Ovo je odličan primjer za tvrdnju da su djeca puno slobodnija u razmišljanju nego njihovi roditelji, odnosno odrasli. Nažalost, u školi se to najčešće ignorira i zanemaruje, pa s vremenom ta sposobnost nestaje, jer se previše uči napamet, a nema ni približno dovoljno prostora za kreativno razmišljanje", objasnio je dr. David Whitebread, profesor na Odsjeku za psihologiju na Sveučilištu Cambridge, prenosi Independent.

Pročitajte više