Ugledni New York Times oduševljen Zagrebom

Screenshot: The New York Times

"GODINAMA je Zagreb, glavni grad Hrvatske, bio usputna stanica na putu do obale, ali više nije. Broj turista skočio je više od 20 posto od 2011. do 2013., kad se Hrvatska pridružila Europskoj uniji", započinje svoj vodič kroz Zagreb ugledni The New York Times.

Rast broja turista pratila je i izgradnja smještajnih kapaciteta, pa je u posljednje vrijeme u glavnom gradu Hrvatske otvoreno desetak hostela, što je važan dodatak nekad neadekvatnim smještajnim kapacitetima grada, piše u vodiču.

"Oni koji su se zaljubili u Zagreb prije nego što je brojao 790.000 stanovnika, ne trebaju se bojati. Iako je grad obogatio svoju ponudu barova, bistroa i dizajnerskih ateljea, ova slavenska metropola pored Save i dalje je zadržala šarm popločenih ulica", navodi se.

Njihov vodič "36 Hours in Zagreb" sastoji se od vrlo detaljnog programa podijeljenog po satima. Obilazak grada započinje u petak u 15 sati, a The New York Times savjetuje posjetiteljima da krenu na Kaptolu.

"Odajte počast korijenima Zagreba, Kaptolu, koji je osnovan kao biskupija 1094. godine. Danas Kaptol zauzima istočnu polovicu Gornjeg grada, a usidren oko najpoznatije zgrade u gradu: Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, obnovljene nakon potresa 1880. godine, a u kojoj je pokopan blaženi kardinal Alojzije Stepinac.", opisuje se u vodiču te dodaje da se posjetitelji mogu okrijepiti u slastičarnici Amelie.

Dva sata kasnije vrijeme je za čašu vina i večeru.

"Devet od deset Hrvata izjašnjava se kao katolici, a čak i više njih smatra se pravim poznavateljima vina", opisuju nas u vodiču u kojem potom donose listu vina koja trebate piti i restorana u kojima trebate jesti.

U 20 sati vrijeme je da se izgubite u ljubavi, savjetuju. "Prošećite Gradecom, pored Crkve Svetog Marka, na čijem su krovu prikazi hrvatskog i zagrebačkog grba do jedne od najluđih gradskih atrakcija: Muzeja prekinutih veza", savjetuju.

Večer završite u nekoj od konoba. Subotu započnite tradicijama.

"Svakog dana u podne, čuje se pucanj topa s kule Lotrščak. Svake subote Purgeri (kako se ljudi iz Zagreba nazivaju) oblače najbolju odjeću i odlaze u kafiće oko Trga bana Josipa Jelačića, kako bi vidjeli druge i bili viđeni. Ne želite propustiti ni ovu tradiciju, svakog jutra u sedam sati poljoprivrednici i prodavači slažu svoje proizvode na gradsku otvorenu tržnicu, Dolac na razmeđi Gornjeg i Donjeg grada", savjetuje The New York Times.

Cijeli vodič popunjen je znamenitostima, hranom i piće, preporukama domaćih modnih kreatora, umjetnika i noćnog života. Za svaku znamenitost navedeni su i detalje, primjerice da se u Botaničkom vrtu, koji je proslavio 125. rođendan, 1nalazi 0.000 vrsta biljaka. 

Vodič možete pogledati ovdje.

Pročitajte više