Vjesnice proljeća uranile: U Kopački rit vratile se prve rode

Foto: Kopacki-rit.com

MEĐU prvim vjesnicima proljeća u Kopačkom ritu su i rode, koje su jučer tamo viđene, a to je ujedno znak da je počeo dolazak ptica selica u jedno od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi.

Damir Opačić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, izjavio je za Hinu kako je jučer sa suradnicima obišao rit i vidio nekoliko crnih i bijelih roda, koje Kopački rit napuštaju krajem kolovoza i vraćaju se obično sredinom ožujka.

Ove godine su nešto uranile, ali to nije neobično zbog promijenjenih klimatskih uvjeta i toplije klime, rekao je Opačić. Dodao je kako su zaštićene obje vrste roda, i bijela i crna, ali su crne rode pod posebnom zaštitom jer ih je sve manje u svijetu.

Inače, crne rode su puno osjetljivije i ne vole naseljena mjesta te im je Kopački rit omiljeno gnjezdilište. Koliko ih točno ima u Kopačkom ritu teško je reći, ali tamo je sigurno između pet i šest gnijezda crnih roda.

Bijelih roda osim u Kopačkom ritu ima i u obližnjim selima oko rita, Vardarcu, Bilju i Kopačevu, rekao je Opačić. Dodao je kako u Kopačkom ritu, najvećem ornitološkom rezervatu u Hrvatskoj, obitava 300-tinjak različitih vrsta ptica. U ovogodišnjem zimskom prebrojavanju izbrojano ih je daleko manje nego inače u to doba, nešto više od 13.000, ali to je također povezano s promjenom klime.

U Kopačkom ritu, koje je jedno od najvećih prirodnih mrjestilišta slatkovodne ribe u Europi, u tijeku je mrijest štuke i smuđa, zbog čega su djelatnici tog Parka prirode maksimalno angažirani na zaštiti riba od ribokradica.

"U suradnji s policijom svakodnevno obilazimo područje rita i pazimo da ribokradice ne diraju ribe, koje su u vrijeme mrijesta usporene i lakše se love nego inače. Hvatanje ribe u mrijestu je pravi grijeh prema prirodi, jer ionako osiromašeni riblji fond tako se katastrofalno uništava" rekao je Opačić.

U Kopačkom ritu, gdje obitava 44 različitih vrsta riba, zabranjene su sve ribolovne aktivnosti od 1. veljače do kraja svibnja.

Pročitajte više