Zašto je Nives Celzijus sposobnija od svih nas?

Foto: Facebook

UKOLIKO se pokrene nagrada "ridikul godine", trebalo bi za nju kandidirati Sajam knjige u Istri.

Naime, na njihovom se festivalu do 2008. dodjeljivala nagrada za Hit Godine, i to uz jednostavno pravilo: nagradu dobiva knjiga koja se najviše prodavala na hrvatskom tržištu.

Te godine, na veliku žalost organizacije Sajma, starleta Nives Celzijus baca se u spisateljske vode. Njene tajne, tko je koga, koga je tko i koliko je kome dug postaju najprodavanija knjiga, ne samo te godine, nego u povijesti Republike Hrvatske.

Panika na Sajmu, treba odmah mijenjati pravila i ukinuti nagradu toj ženi koja narušava moralnost, koja je utjelovljenje vraga na Zemlji, a očito i najveći problem u savršeno funkcionirajućoj Republici Hrvatskoj.

Visoki intelektualci su odlučili da spisateljske sposobnosti Nives Zeljković nisu na istoj razini onih Fjodora Dostojevskog. Zar nije nagrada trebala biti za najprodavanijeg, a ne najkvalitetnijeg autora? Zar je Nives ikada imala pretencioznost dobiti Nobelovu nagradu za književnost? Uostalom, tko nam je kriv što je hrvatskom narodu draže trač-štivo negoli disertacije Umberta Eca? Nives Drpić definitivno nije.

Ona je napisala što je znala, kako je znala, a očito je uspjela zainteresirati zatupljen narod, te prodati i zaraditi više no itko prije. Znala je što tržište želi, i to mu je ponudila. A time je i dokazala da je pametnija i sposobnija od većine od nas. Osim toga, kad tako veliki kulturnjaci zbog tebe moraju mijenjati pravila, očito nešto na ovom svijetu značiš.

I dok Sajam godinama, tvrdoglavo i provincijalno, izbjegava priznati da je Nives zaslužila nagradu (ili da su bili nesposobni kvalitetno napisati vlastita pravila za dodjelu nagrada), Nives Celzijus je svoju borbu odradila na potpuno legalan i pošten način, bez senzacionalizama. Nakon posljednje odluke suda, intelektualci nisu pronašli snage sakriti ponos i priznati grešku, pa su joj nagradu, umjesto na dodjeli, odlučili uručiti poštom. Čisto da se Zeljkovićka sjeti da nije ona jedna od njih. Uostalom, zamislite samo lice Magdalene Vodopije koja mora dodijeliti nagradu sisatoj starleti s ogromnim dekolteom, dok u pozadini netko čita najinteresantnije ulomke Hita 2008. godine.

No, priči nije kraj. Dok Nives (i njena izdavačka kuća) ukazuju da, ukoliko dođe do ovrhe da bi se isplatila naknada za štetu autorici, to će najvjerojatnije platiti građani Pule iz gradskog proračuna (budući da Grad financira Sajam), intelektualni Sajam knjige, bahato, iz svoje superiornosti odbija davati ikakve izjave za medije, ali se na dnevnoj bazi nastavlja prepucavati izvješćima i očitovanjima. Trebalo bi ih podsjetiti da je otvorenost vrlina intelektualaca, kao i priznavanje vlastitih grešaka.

A zašto je Nives za naše društvo važna? Jer je, još jednom kroz godine, ukazala na moralizam koji vlada u našem društvu.  A u svojoj je borbi uvijek zadržala dostojanstvo. Ono što Sajam i oni koji ga predstavljaju gotovo u nijednom trenutku nisu.

Nives Zeljković Drpić Celzijus je u zadnjih pet godina, vrijedi ponoviti, dokazala da je sposobnija od gotovo svih nas. A priznati da je netko uspješniji, ljepši i sposobniji od nas boli.

Pročitajte više