Zoran Marinović među 24 najbolja fotografa: Lakše dobijem međunarodnu nagradu nego hrvatsku

Foto: Zoran Marinović

POZNATI dubrovački fotograf Zoran Marinović našao se na listi 24 najbolja putujuća fotografa na svijetu, koju je napravio servis za putovanja "Fathom". Marinović je dosad surađivao s najpoznatijim svjetskim publikacijama, kao što sje National Geographic, te je autor brojnih izložbi. Nedavno je posjetio Siriju, a njegove fotografije i blog ljude su osvijestile o razmjerima stradanja u toj zemlji.

"Hrvatski dokumentarni fotograf snima sukobe i kulture cijelog svijeta s humanitarnim fokusom. Njegova stranica je značajna ne samo zbog njegovih fotografija, već i zbog njegovih komentara", napisao je Fathom o Marinoviću.

"Svako priznanje, pa i ono najmanje, cijenim. Danas u svijetu među milijunima fotografa, biti nekako iščupan i nasađen kao jedan od 24 najbolja sasvim sigurno svim onim dobrim i lošim danima daju smisao. Iako je zbunjujuće, jer ispada da lakše dobijem međunarodnu nagradu nego hrvatsku. Već nekoliko puta fotografija dobije nagradu jedne od najvećih novinarskih agencija ili festivala, a onda ista ta uopće ne uđe u finale hrvatskog natječaja", rekao je Marinović za Index.

Na pitanje što čini dobrog putujućeg fotografa odgovara: "Putujući fotografi kao putujući filozofi. Puno je načina, tema, rezultata. Netko će dugo loviti neviđeni pejsaž ili opet biti na mjestima koja nisu dostupna, opasna, netko će loviti emocije, netko priču. Stvar je izbora. Ali svi dijele isto, vjeruju da će se trenutak zaista i dogoditi. I dogodi se. Prije ili poslije".

Dodaje da je izbor fotografa u skupini 24 najbolja bio vrlo raznovrstan, od blogera do reportera.

"Što se mene osobno tiče vjerujem da je presudilo što sam u par mjeseci radio priču o djeci vojnicima u Kongu pa nakon toga bio u Siriji", uvjeren je.

Priče o Kongu možete pročitati:

Priče iz Konga: "Dijamanti iz pakla" u Zagrebu koštaju 233 puta više

Priče iz Konga: Hrvatski vojnik u džungli

Priče iz Konga: U lovu s Pigmejima

Ističe da sebe ne smatra avanturistom, a kad bi otišao u džunglu Konga koju kontroliraju pobunjenici, tamo izvadio fotoaparat i snimao, to bi bila glupost a ne avantura. Dodaje da postoji puno prilika i mjesta koja dosad nije ima prilike snimiti, ali to želi.

"Mada iskreno, meni osobno, emocionalno, potpuno je besmisleno obilaziti mjesta, skupljati pečete u putovnici i reći da sam prošle godine bio u Angkor Watu a ove na Machu Picchu. Zanimaju me teme. Trenutno radim na krugovima pakla po Danteu. Ide to. Polako. Od nemila do nedraga", rekao nam je.

Na kraju razgovora otkrio nam je svoje planove.

"Početkom srpnja idem u Albaniju raditi fotografije virđina. Fenomenu kada žena u društvu preuzme ulogu muškarca, bilo zbog neimanja muških potomaka, ili kao jedini način da bi se izbjegla ugovoreno vjenčanje. Žena se ošiša, obuče odijelo, puši cigarete, igra karte u birtiji, odlazi u vojsku ili rat, i cijela zajednica se prema 'njoj' odnosi 'samo i jedino' kao prema muškarcu. Koliko će odlazaka biti potrebno gotovo je nemoguće planirati. Moja sreća rada kao freelancer je što sam odlučim kada je... dosta", rekao nam je.

Pročitajte više