Afganistanke dijele fotke u šarenim haljinama u znak protesta protiv talibana

Foto: Twitter

AFGANISTANKE diljem svijeta protestiraju zbog novih zahtjeva talibana o nošenju hidžaba u školama objavljujući fotografije na društvenim mrežama na kojima nose šarene tradicionalne haljine, piše CNN.

Posljednjih dana talibani su naložili podjelu spolova u učionicama i zahtijevali da studentice i profesorice nose hidžabe u skladu s tumačenjem šerijatskog zakona.

U subotu su se na internetu pojavile fotografije grupe studentica koje nose crne haljine od glave do pete i mašu talibanskim zastavama u predavaonici državnog sveučilišta u Kabulu.

Druge žene suprotstavile su se postavljanjem svojih slika u svijetlim i šarenim tradicionalnim afganistanskim haljinama, što je izrazit kontrast prema mandatu crnog hidžaba koji su istaknuli talibani.

Bahar Jalali, bivša profesorica američkog sveučilišta u Afganistanu, pomogla je u pokretanju kampanje.

"Nijedna žena se nikada nije oblačila ovako u povijesti Afganistana. Ovo je potpuno strano afganistanskoj kulturi. Svoju sam fotu objavila s ciljem informiranja, obrazovanja i odbacivanja dezinformacija koje propagiraju talibani", napisala je, a brojne žene slijedile su njen primjer.

Svoju fotku u šarenoj haljini objavila je i Sodaba Haidare, novinarka BBC-a.

"Ovo je naša tradicionalna haljina. Volimo puno boja. Čak je i naša riža šarena, a i naša zastava", napisala je.

Sudbina žena u Afganistanu glavni je izvor zabrinutosti otkad su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom nakon povlačenja američkih i međunarodnih trupa u kolovozu.

Pročitajte više