BEČKI DJEČACI PJEVAJU POP GLAZBU

Bečki dječaci, poznati u cijelom svijetu po svojim višeglasnim interpretacijama Bacha, Mozarta i Straussa, prešli su na pop glazbu s pjesmama Beatlesa i Madonne.

Zbor dječaka između 10 i 14 godina, osnovan 1498. na bečkom carskom dvoru, upravo je izdao CD s obradama poznatih pjesama Beatlesa, Madonne i Robbieja Williamsa.

´Prodaje se kao halva´, tvrdi glasnogovornica zbora Tina Breckwoldt. ´Već smo rasprodali 40.000 primjeraka´. Dječaci su počeli pjevati pop glazbu već 1980-ih godina, ali ovo je prvi nosač zvuka s takvom glazbom, pojašnjava Breckwoldt. ´Ipak više vole pjevati klasičnu glazbu, pogotovo mise´.

Bečki dječaci su istovremeno u potrazi za novim glasovima. ´Otkad smo objavili oglas u novinama, preplavljeni smo´, kaže Breckwoldt. Prošli tjedan se na audiciju javilo tridesetak kandidata. ´Nikad ih nije bilo toliko. Uzet ćemo onoliko kandidata, koliko god budemo imali slobodnih kreveta u internatu´, izjavila je ona.

Bečki dječaci ulaze u zbor s manje od deset godina i pjevaju u jednom od četiri zbora do svoje 14. godine ili do mutacije glasa. Prosječno imaju 300 koncerata godišnje, u Austriji i inozemstvu. Školovanje im je usklađeno s glazbenim obavezama, a smješteni su u internatu koji napuštaju na desetak tjedana godišnje zbog svjetske koncertne turneje. U 2003. će pjevati Mozarta, Salierija, Schuberta i Haydna u SAD-u, Indiji, Meksiku, Kini i Njemačkoj.

Prošlo je gotovo šest stoljeća otkad je car Maksimilijan I. preselio svoj dvor i ´dvorsku glazbu´ iz Innsbrucka u Beč, i šest dječaka učinio svojim ´dvorskim zborom´. To je bio početak Bečkih dječaka, koji su u to vrijeme pjevali samo u kapeli carske palače u Beču, a poznati skladatelji kao što su Mozart, Salieri i Anton Bruckner pisali su za njih.

Nakon Drugog svjetskog rata, zamijenili su dvorsku vojnu uniformu plavo-bijelim mornarskim odijelom, koje je ostalo njihov zaštitni znak, te počeli održavati koncerte izvan carske kapele i u cijelom svijetu. Danas nastavljaju njegovati srednjovjekovni i klasični repertoar, ali dodaju i djela moderne i eksperimentalne glazbe te nastupaju u operama.

Pročitajte više