Ben Affleck mobilizira SAD za pomoć Kongu



POZNATI glumac Ben Affleck danas je pokrenuo novu humanitarnu inicijativu za skupljanje novca i ukazivanje na ratne zločine počinjene protiv žena i djece tijekom dugogodišnjeg sukoba na istoku Demokratske Republike Kongo.

Affleck je prošli tjedan proveo pet dana u toj dugim sukobima razorenoj zemlji, gdje se susreo s djecom koju su koristili za seksualno roblje i zatvorenicima osuđenim za silovanje, kako bi bolje shvatio probleme stanovništva. Nakon posjeta objavio je osnivanje grupe Inicijativa za istočni Kongo, koja će podupirati lokalne organizacije u logističkom i financijskom smislu.

Affleck i Buffet

"Ljudi u tim zajednicama najbolje se nose s humanitarnom krizom i najbliži su njezinu rješavanju, jer razumiju zajednicu, razumiju problem, najpredaniji su, jer to su njihovi životi", rekao je Affleck i dodao da će inicijativu dijelom financirati Howard G. Buffet, sin milijardera Warrena Buffeta.

Affleck se još od 2007. bavi problemom istočnog Konga, a već je režirao i kratki film imena "Gimme Shelter". Najavio je da će njegova inicijativa vršiti pritisak na vladu SAD-a za razvijanjem strategije pomoći toj zemlji.

Istok Konga u velikim je problemima još od 1994. godine i rata u Ruandi. To je područje, u kojemu zamjetan dio stanovništva čine pripadnici naroda Tutsi, nakon rata u Ruandi postalo sjedište bivših pripadnika paravojnih skupina Hutua, koji su u Ruandi izvršili pokolj nad Tutsijima. Odmah nakon rata u Ruandi sukobi niskog intenziteta postali su svakodnevica na istoku Konga, a stvar se dodatno pogoršala tijekom građanskog rata u Kongu, u kojemu je između 1998. i 2003. godine poginulo preko pet milijuna ljudi.

Pakao na Zemlji

Nakon rata i formiranja vlade 2006. godine su Tutsiji u dvije provincije na istoku Konga ustvrdili da ih je vlada zapostavila i započeli s vlastitom pobunom. Predvodnik najjače frakcije, general Laurent Nkunda, odmetnuo se od regularne vojske i započeo s vlastitim projektom pobune, prilikom kojeg je redovito regrutirao djecu.

Njegova pobuna izazvala je reakciju vlade i vojnu ofenzivu, a tijekom ofenzive je stanovništvo tog dijela Konga bilo meta za silovanja i masakr svim frakcijama, uključujući i vojsku. Nkunda je zarobljen 2009., a pobuna je formalno ugušena, ali istok je i dalje poprište ogromnog broja kriminalnih skupina te mjesto zastrašujućeg siromaštva.

Od svih dijelova Konga koji su trpjeli tijekom zadnja dva desetljeća krvoprolića, istok je pretrpio najviše, a procjenjuje se da je tamo poginulo 3,5 milijuna ljudi.

Pročitajte više