Bentley Arnage ispunjava svaku želju

BENTLEY MOTORS je i službeno potvrdio da će početkom iduće godine započeti proizvodnju limitirane serije superluksuzne limuzine nastale na osnovi vrlo uspješne studije predstavljene nedavno na ženevskom auto-salonu.

Brojne pozitivne reakcije, te velik interes za narudžbom ovakvog automobila natjerali su Bentley da odobri razvoj serijskog automobila. Cjelokupan projekt povjeren je odjelu Mulliner koji će u veljači započeti proizvodnju prvog od dvadeset planiranih Arnage-a.

Kupac u potpunosti sudjeluje u razvoju automobila od samih početaka. Jedina ograničenja, ako ih se tako može nazvati, su platforma s čak 3.566 mm međuosovinskog razmaka, te V8 benzinski twin-turbo motor od 400 KS i 835 Nm okretnog momenta. Naime, za sve ostalo ideju daje kupac, a Mulliner garantira da će njegovih 130 stručnjaka u najkraćem mogućem roku materijalizirati svaku želju kupaca. Prve procjene pokazuju da je potrebno 6.000 radnih sati da bi se ručno sklopio cijeli automobil.

Tako će budući vlasnik jedne od posljednjih ručno proizvedenih luksuznih krstarica moći birati materijale interijera, opremu, pa čak i stupanj zaštite od vatrenog oružja. Da, Mulliner će po želji blindirati automobil uz napomenu da se kupac mora odlučiti na vrijeme, jer proces implementacije zaštite započinje u ranim fazama sklapanja vozila. Time se postiže bolja zaštita, ukupna masa i njena raspodjela na osovine je povoljnija, a krajnji učinak je optimalna zaštita svih vitalnih dijelova vozila, kako od streljiva tako i od ništa bezazlenije korozije.

Kad je u pitanju Bentley, na popis dodatne opreme možete zaboraviti. Službeno stajalište tvrtke je da bi se takvim popisom ograničavale želje kupaca, pa je stoga odlučeno da se svaka želja ispuni. U praksi to znači da je interijer moguće oplemeniti svim elementima luksuza, od minibara, zamrzivača i "pretinca" za cigare, pa sve do plazme i DVD sustava. Arnage ne nudi samo komfor dnevne sobe, već može poslužiti i kao ured. Računalo i pristup internetu nisu nikakav problem zahvaljujući Bluetooth povezivanju. U tom slučaju proizvođač preporučuje i dva LCD zaslona dijagonale 30.5 cm.

Imate li barem 270.000 GBP (391.000 eura), koliko je prosječna cijena automobila, možete krenuti u kupovinu. Stranka nakon sklapanja ugovora dobiva, slikovito rečeno, prazno platno na kojem će ilustrirati sve svoje želje odnosno viziju budućeg automobila. Svaki kupac ima svog menadžera, koji će se baviti praćenjem tijeka proizvodnje. Prije samog starta, ali i tijekom cijelog ciklusa, dizajner i projektant posjećuju kupca i plastično mu objašnjavaju tijek razvoja automobila. Suradnja ne prestaje nakon isporuke automobila. Naprotiv, jednom godišnje predstavnik tvrtke posjećuje vlasnika automobila i sprovodi detaljan pregled vozila. I tako svake godine do isteka garancije.

Odabirom skupocjene limuzine vlasnik se ne odriče sportskih aspiracija. U slučaju da nema zaštitni oklop, V8 monstrum potjera Arnage do 96 km/h u svega 6.7 sekundi. Pri tome je zagađenje okoline u okviru propisa, motor udovoljava EU IV i US LEV standardima. Masa vozila u ovom slučaju nije prepreka kratkom zaustavnom putu. Kočioni sustav s 8-klipnim kliještima sprijeda i 4-klipnima straga zaustavlja nekoliko tona tešku limuzinu u trenutku.

Gotovo smo sigurni da će svih dvadeset Bentleya biti uskoro prodano, a među kupcima će se, pored kolekcionara, naći i poneka estradna zvijezda. Nama ostaje tek da sanjamo.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više