BMW Art Car kolekcija

POVODOM 30-te obljetnice BMW Art Car kolekcije, BMW izdaje dosad nikad viđeni footage materijal i to za svaku od dosadašnjih 15 "kotrljajućih umjetnina".

Pored opširno obuhvaćene kompilacijske snimke o cijeloj kolekciji, postoji i posebna snimka za svakog umjetnika s prerađenim povijesnim, novo snimljenim i djelomično neobjavljenim scenama. Snimke sadržavaju izjave umjetnika o BMW Art Cars, komentare njihovih umjetničkih kolega kao i opširne komentare oca Art Car kolekcije, trkača i sakupljača umjetnina Hervea Poulaina.

Inicijalna ideja zbirke, oblikovanje automobila iz ruku jednog umjetnika, pripada francuskom kolekcionaru i strastvenom trkaču Herve Poulainu. Od 1975. godine izvanredni umjetnici iz cijelog svijeta oblikuju automobile marke BMW i to u njihovo vrijeme. U dosadašnjim eksponatima BMW Art Car kolekcije nalaze se radovi znamenitih umjetnika kao što su Frank Stella, Roy Liechtenstein, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney i Jenny Holzer.

Art Cars su ogledala kulturno povijesnog razvoja umjetnosti, dizajna i tehnike i pokazuju se diljem svijeta u velikim muzejima kao što je pariški Louvre, Royal Academy u Londonu, Whitney Museum of Modern Art u New Yorku, Palazzo Grassi u Veneciji, Powerhouse Museum u Sydneyu i u Guggenheim muzeji New York i Bilbao. I u budućnosti će na međunarodnim izložbama biti prisutni Art Cars i povezanost između umjetnosti i tehnike.

Cijela BMW Art Car kolekcija je od siječnja prikazana u raznim muzejima diljem svijeta. Do 26. veljače traje izložba "AUTO-NON-MOBILE -automobil u suvremenoj umjetnosti" u Kunstverein u Kasselu. Ona posjetiteljima nudi novi pogled na automobil u modernoj i suvremenoj umjetnosti. 

Pročitajte više