Cadillac BLS: Karavan po europskom ukusu

SVE veće Cadillacove aspiracije prema europskom tržištu u Ženevi su poprimile jasne obrise u obliku nekoliko atraktivnih noviteta, što prikazanih, što najavljenih.

Među njima je i model BLS u karavanskoj izvedbi, koji bi u segmentu luksuznih obiteljskih krstaša mogao ostvariti zapažen rezultat. Upravo je ova izvedba jasan pokazatelj Cadillacove spremnosti da Europljanima napravi ustupke. Vjerovali ili ne, BLS Wagon je prvi karavan u 104-godišnjoj povijesti američke kompanije.

Model je stvoren pod vodstvom potpredsjednika GM-ovog Global Designa, gdina Eda Welburna. I što je važnije, dizajneru su posao odradili vrlo korektno. Zadržana je Cadillacova prepoznatljivost, kao i tradicionalno američko poimanje luksuza.

Potonje je posebno vidljivo u kabini gdje ničega ne oskudijeva. Prostora ima napretek, plemenitih materijala također, a popis standardne opreme u potpunosti ispunjava očekivanja kupaca. Infotainment sustav objedinjuje DVD navigaciju sa hi-fi sustavom američkog specijaliste (Bose), kao i Bluetooth sustav povezivanja mobilnog telefona te kontrole na upravljaču.

Ponudu motora čine četiri jedinice. Tržišno najzanimljivija je dizelskaizvedba pokretana 1.9 četiri-cilindarskim motorom sa 110 kW/150 KS kakav se ugrađuje u brojne modele GM koncerna. Benzinsku ponudu čine tri turbo-benzinca, i to 2.0 u dvije izvedbe snage (129 kW/175 KS, 154 kW/210 KS) te 2.8 V6 snažan 188 kW/255 KS. Pogon je u svim slučajevima na prednje kotače, dok ponudu mjenjača čine ručni sa šest stupnjeva prijenosa i automatski sa pet, odnosno šest stupnjeva prijenosa.

Cadillac BLS Wagon u prodaju stiže koncem godine.

M.N.

Pročitajte više