Čovjek u Zadru prodaje - učijak. Znate li što je to?

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Tijekom šetnje gradom fotograf u Zadru snimio je jednog čovjeka koji je iz svog automobila prodavao - učijak. Jedna čaša - 2 eura, dvije - 3 eura, a tri po cijeni od 4 eura.

Što je učijak?

Zvuči kao ok cijena, no mnogim prolaznicima je kroz glavu prošlo isto pitanje - što je to učijak?

Proizvod je to karakterističan za sjeverozapadni dio otoka Ugljana. Zove se ćoak, čijak ili učijak te je vrsta grahorice koja se od davnine rabi na prostorima Sjeverne Dalmacije kao prirodna grickalica.

"Prije kikirikija, čipsa ili indijskih oraščića i naši su krajevi imali svoj specijalitet za slobodno vrijeme koji se posebno rado uživao tijekom nogometnih utakmica na igralištu u Sutomišćici. Uzgaja ga se i u Sukošanu, no iako je nekad bio često viđenim prizorom na tržnicama u Zadru i okolici, sve ga je teže nabaviti, premda se još zadržao na Benkovačkom sajmu", pisao je svojevremeno Zadarski list.

JESTE ČULI ZA UČIJAK? * UČIJAK - LUPINA bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine...

Objavljuje Gradelada - Restorani & Gastro ZadarSrijeda, 22. siječnja 2020.

Izgledom nalikuje bobu, a raste u mahunama. Način pripreme učijka nije jednostavan. Prije konzumacije ga je potrebno, u jutenim vrećama, potopiti u more. Ipak, oni koji ga poznaju tvrde da nema tog čipsa ili kikirikija za koji bi ga mijenjali.

Jeste li vi ikad probali učijak?

 

Pročitajte više