Deset najluđih hotela na svijetu



NOVI materijali i nove tehnologije pružaju arhitektima sve veće mogućnosti ostvarenja i provođenja svojih ideja. Hoteli su oduvijek bili zanimljivi projekti, pogotovo danas kad gotovo da ne postoje granice, a narednih deset su prema nekim anketama i statistikama najluđi ikad osmišljeni.

Jumbo Hostel u Stockholmu

1. Jumbo Hostel u Stockholmu (gornja fotografija) je hotel smješten u truplo napuštenog zrakoplova Boeing 747. Da ga spase od potpune propasti osmišljen je hotel koji nudi 25 soba od kojih svaka broji nešto više od šest metara kvadratnih.

Na ulazu se nalazi recepcija, a hotel u zrakoplovu još sadrži kafić i zajedničke kupaone. Na gornjoj palubi nalazi se konferencijska sala i najbolje od svega - kokpit u kojem je smještena soba za mladence.

Hotel Everland u Parizu

2. Hotel Everland nalazi se u Parizu i sadrži samo jednu luksuznu sobu uključujući kraljevski krevet, kupaonicu i salon za odmor s pogledom na Eiffelov toranj. Ono što ovaj hotel razlikuje od ostalih jest ideja da je sam po sebi instalacija.

Postoji nekoliko ovakvih hotela diljem svijeta i svi su smješteni na neobičnim mjestima, tako je primjerice Everland u Leipozigu parkiran na krovu Muzeja suvremene umjetnosti ili u Parizu na krovu muzeja Palais de Tokyo. Budući koliko je originalan ovaj hotel cijena smještaja je, kažu mnogi, niska - 333 eura/noć, a preko vikenda 444 eura/noć. 



Hôtel de Glace u Kanadi

3. Hôtel de Glace u Kanadi u cijelosti je izgrađen od leda i snijega. Svake godine se obnavlja od 2000. godine i za obnovu je potrebno pet tjedana, 500 tona leda, 15 tisuća tona snijega i to sve smješteno u prostorije visoke desetak metara.

Zidovi su prekriveni originalnim umjetničkim djelima a kreveti prekriveni životinjskim kožama, najčešće tuljana. Stoga ne čudi da im PETA-e stalno puše za vratom.



Waterworld hotel u Songjiangu

4. Waterworld hotel u Songjiangu u Kini je hotel tematski povezan s vodom. Arhitektonski biro Atkin dobio je prvu nagradu i priznanje za dizajn s nevjerojatnim interijerom i idejom da se hotel smjesti u kamenolom.

Sadrži 400 soba, kafiće, posebne sobe za odmaranje, razne društvene sadržaje i sportske terene. Mada na vrhu hotela postoje bazeni, divovsko jezero koje se nalazi ispred hotela uređeno je za kupanje.



Hotel Sala Silvergruva u Švedskoj

5. Sala Silvergruva u Švedskoj je hotel koji nudi sobu u rudniku srebra. Soba se nalazi 155 metara ispod površine zemlje i to u povijesnom rudniku Sala Silvermine, jednom od najpoznatijih rudnika na svijetu.

Kada su rudari najviše kopali, godišnje bi iskopali više od tri tone srebra samo u Sali, a iz cijelog rudnika bi bez opreme, znači samo rukama izvukli 40 tisuća tona srebra.

Hotel Capsule u centru Den Haaga

6. Capsule je hotel "kapsula" smješten u centru Den Haaga i napravljen je od čamaca za spašavanje. Kapsule su izgrađene 1972. godine, u dijagonali broje 4,25 metara a toaleti su smješteni van kapsule.

Budući da je tako, mnogi kažu kako ovaj hotel što se komfora tiče nije najbolji izbor. Prije pet godina kapsule su dovedene u red i služile kao umjetnički projekt Denisa Oudendijka.

De Vrouwe van Stavoren hotel

7. De Vrouwe van Stavoren hotel također smješten u Nizozemskoj izgrađen je od vinskih bačvi izrađenih u Švicarskoj. Ideja je bila osmisliti hotel koji će slaviti vino. Bačve su prije bile ispunjene s 14 i pol tisuća litara vina Beaujolais.

Sada u jednoj bačvi može spavati dvoje ljudi. Jedini problem koji bi mogao mučiti one koji nisu preveliki ljubitelji vina jest miris vina koji se još uvijek osjeti u bačvama. Noćenje košta od 74 do 119 eura, dok tijekom zime cijena pada na 18 eura/noć.

Giraffe Manor u Keniji

8. Giraffe Manor u Keniji je mjesto gdje ćete objedovati najčešće u društvu žirafe. Mali, ali ekskluzivan hotel okružen je s 140 jutra zemlje i šume smještene na marginama Nairobija. Popularan je zbog žirafa koje tamo obitavaju.

To je jedino mjesto na svijetu u kojem imate priliku hraniti i fotografirati žirafe te hraniti ih kada vam za vrijeme objeda kroz prozor gurnu glavu sve do stola.

Das Park Hotel u Austriji

9. Das Park Hotel u Austriji nudi sobe smještene unutar betonskih cijevi. Iako male sobe bez kupaonica, ovaj hotel nudi jedne od najnižih cijena usluga. No, pored bračnog kreveta u cijevima se nalazi i minibar, a dostava u sobu radi do jedan sat iza ponoći.

Onima koji će tamo odsjesti preporuča se spavanje u pidžamama, jer kako oni koji su u cijevi mogu gledati van, tako prolaznici mogu vidjeti što se zbiva unutra.

Im Wasserturm hotel u Njemačkoj

10. Im Wasserturm hotel u Njemačkoj smješten je u vodenom tornju. Danas luksuzan hotel nekoć je bio najveći vodeni toranj u Europi. 1990. godine francuski dizajner Andrée Putman preuredio ga je u elegantan hotel sa 78 soba.

Pročitajte više