Disneyland: Prvi zabavni park proslavio 50. rođendan

DISNEYLAND, prvi zabavni park koji je Walt Disney otvorio u Kaliforniji i koji se otad raširio po cijelom svijetu, proslavio je u nedjelju 50. rođendan u Los Angelesu.

U namjeri dostojne proslave pola stoljeća postojanja, div zabave pozvao je guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera, koji se nakratko pojavio u remakeu "Puta oko svijeta za 80 dana", te glumicu Julie Andrews, junakinju "Mary Poppins" i "Princezina dnevnika".

Pored sadašnjih čelnika tvrtke Disney, starija kći utemeljitelja Diane Disney Miller trebala bi sudjelovati u proslavi, okružena Mikijem, Paškom Patkom, Trnoružicom i Vinijem zvanim Pu.

Kad je Walt Disney 17. srpnja 1955. otvarao prvi zabavni park 50 kilometara južno od Los Angelesa, nije ni slutio da će 50 godina kasnije više od 515 milijuna osoba kročiti u "najsretnije mjesto na Zemlji", kako se reklamira tvrtka.

Otada je početnih 16 atrakcija preraslo u 60 i pokriva park od 35 hektara koji se protežu sve do predgrađa Los Angelesa.

U pedeset godina park, koji je ugostio osam američkih predsjednika i brojne uglednike, bio je primoran zatvoriti svoja vrata samo dvaput na 24 sata: u studenome 1963. kad je ubijen John F. Kennedy te 11. rujna 2001.

Od osnutka, Disneyland se učetverostručio u SAD-u otvaranjem 1971. godine Disneyworlda na Floridi, potom Epcota (1982.), posvećena osvajanju svemira, Disney MGM studija (1989.) i Disneyjeva životinjskog carstva 1998. godine.

U inozemstvu Disneyland Tokio otvoren je 1983., devet godina kasnije u Francuskoj Euro Disney, kasnije preimenovan u Disneyland Paris. Otvaranje Disneylanda u Hong Kongu očekuje se u rujnu.

Pročitajte više