Droga mijenja mozak

"ZLOPORABA droga mijenja mozak, porobljava njegove motivacijske sustave", tvrdi dr. Alan Leshner, ravnatelj National Institute of Drug Abuse, nakon brojnih ispitivanja brojnih mozgova ovisnika o narkoticima. "Ovisnik je tvoj mozak" tako bi mogla glasiti krilatica nakon brojnih znanstvenih istraživanja ovisnosti.

Magnetna rezonanca i druge suvremene tehnike pokazuju i dokazuju ono što se desetljećima pretpostavljalo, i što se pokušavalo potvrditi eksperimentima na životinjama - mozak ovisnika razlikuje se od normalnog mozga. Ustanovljeno je da niz neurobioloških promjena mozga prati prijelaz od početnog svojevoljnog do tzv. "prisilnog" posve ovisničkog konzumiranja opojnih sredstava, ističe se u zanimljivoj crtici objavljenoj u Vjesniku HEP-a.

Najvažnije "otkriće" je da uzimanje kokaina, heroina, nikotina, amfetamina i drugih ovisničkih supstanci dovodi do poremećaja kemijskih procesa u mozgu koji stvaraju svima nama poznati osjećaj ugode. Jedenje kolača ili čokolada, te seks, na primjer, kod normalnog organizma stvaraju takvu ugodu. Takva se ugoda "umjetno" stvara primjerice dopaminom. I eto "bezrazložnog" ili "nenormalnog" veselja, euforije...

Jednom riječju: Mozak ovisnika je različit - fizički i kemijski - od normalnog mozga!

(Hina) ld ld

Pročitajte više