FBI počeo istraživati virtualno kockanje u "Second Lifeu"

Istraga je započela kada su agente FBI u virtualne kockarnice pozvali predstavnici Linden Labsa, tvrtke iz San Francisca koja upravlja "Second Lifeom". Prema riječima Ginsu Yoona, bivšeg pravnog savjetnika tvrtke koji je danas njen potpredsjednik za poslovna pitanja, to je učinjeno kako bi dobili "jasne upute" da se postave prema problemu virtualnog klađenja.

Virtualne kockarnice, u kojima se stanovnici "Second Life" na poker-aparatima, ruletu troše virtualnu valutu pod nazivom Lindenov dolar, su među najpopularnijim i najposjećenijim lokacijama tog svijeta.

Ono što bi američke federalne vlasti posebno moglo zanimati jest činjenica da se Lindenovi dolari mogu zamijeniti za one prave (po tečaju od oko 268 Lindenovih dolara za pravi dolar, ili 48 Lindenovih dolara za jednu kunu).

Tako mnogi vlasnici virtualnih kockarnica ostvaruju profit u stvarnom životu. O razmjerima tog profita se dosta nagađa, ali se vjeruje da je virtualna kocka među financijski najisplativijim djelatnostima u "Second Lifeu", a neki govore da je odgovorna za 80 % svih prihoda u tom virtualnom svijetu.

Uz virtualnu kocku su u "Second Lifeu" lukrativne djelatnosti i nekretnine (koje su od Ailin Graf a.k.a. Anshe Chung učinile milijunašicu u stvarnom životu), te virtualna prostitucija i proizvodnja virtualne odjeće.

Kockarnice "Second Lifea" bi, pak, mogao zatvoriti zakon koji je među posljednjima prošle godine donio tadašnji republikanski sastav Kongresa, i koji je u potpunosti zabranio on-line klađenje, uvevši oštre kazne ne samo za kladioničare nego i one koji im omogućavaju usluge, poput banaka koje su procesuirale kreditne kartice preko kojih su se američki građani kladili na web-stranicama iz država gdje je klađenje dozvoljeno.

Yoon tvrdi da mu federalne vlasti nisu još uvijek odgovorile da li bi se isto tumačenje zakona moglo primijeniti i na "Linden Labs".

Međutim, tvrtka iz San Francisca, je, da bi se osigurala od svih neugodnih iznenađena, objavila da od danas  preko klijenta za "Second Life" neće biti moguće oglašavati virtualne kockarnice i bilo kakvih virtualnih objekata vezanih uz kocku.

Dio vlasnika kockarnica se na taj potez, navodno, već bio pripremio te će svoje objekte početi reklamirati posebnim reklamnim panoima i usmenom predajom.

D.A.

Pročitajte više