Festival novog cirkusa: Riječki hulahoper osvajač prvog Ringišpila

MARKO KALC iz Rijeke na sinoćnjem je open stageu Festivala novog cirkusa nazvanom Ringišpil, osvojio dupkom punu dvoranu "Jedinstvo" zagrebačkog Pogona te naslov pobjednika prvog Ringišpila. Njegova plesna točka s obručem u konkurenciji ukupno dvanaest izvedenih točaka donijela je mladom hulahoperu najviše glasova publike, pripadajuću skulpturu Ringišpila te novčanu nagradu od 3.000 kuna.

U oštroj konkurenciji točaka širokog spektra, od žongliranja i neobičnih glazbeno-komičnih egzibicija do akrobacija na tkanini ili pak rijetko viđenih suspenzija – pri kojima se umjetnik vješa o kuke probodene kroz vlastitu kožu, istaknuli su se i Miran Pirner sa svojim freestyle manipulacijama nogometnom loptom, koji je osvojio drugo mjesto, te Marijan Gačić, beatboxer koji se našao na trećem mjestu.

Sedmi Festival novog cirkusa odlučio je svoj program zatvoriti nekuriranim programom, dopuštajući svakom zainteresiranom izvođaču da se prijavi i predstavi publici, bez selekcijske intervencije. Umjesto organizatora, zainteresirana publika ponudila je svoj odabir, budno motreći i pljeskom podržavajući sve koji su te večeri zakoračili na dvije Ringišpilove pozornice, uz voditeljsku moderaciju stand-up komičara Aleksa Curaća Šarića. Po završetku izvedbi ispunjeni su glasački listići i ubrzo potom proglašen je i pobjednik. 

Više informacija o Festivalu novog cirkusa potražite na www.cirkus.hr.

Pročitajte više