Fiat Portofino: Za vrt i plažu

FIAT će potkraj mjeseca na sajmu Caravan salon u Düsseldorfu premijerno predstaviti simpatičnu studiju kojom evocira uspomene na vrijeme kad su talijanske karoserijske radionice imale utjecaj i dalje od granica matičnog tržišta.

Nazvan po malenom turističkom mjestu na talijanskoj rivijeri blizu Genove, Portofino spada u red najpoželjnijih prometala u ljetnim mjesecima. Nastao na osnovi dostavnog Fiorina, ovaj automobil privlači pažnju jedinstvenom karoserijskom izvedbom koja ne samo da ne uključuje krov, već s popisa karoserijskih elemenata izostavlja i bočna vrata.

Dotične su zamijenili konopi, kao vrlo efektno, ali ne i sigurno rješenje. Kad smo kod sigurnosti recimo da su talijanski konstruktori vrlo uspješno integrirali svojevrsni okvirni nosač koji ima ulogu da u nedostatku krova ukruti vozilo. Da se Portofino obraća i nautičarima potvrđuje uređenje interijera. Podnica je poput palube broda presvučena drvom, a sjedala vodonepropusnom tkaninom.

Zanimljivo je da serijska proizvodnja nije isključena. U Fiatu ozbiljno razmišljaju o avanturističkoj izvedbi Fiorina temeljenoj upravo na ovoj studiji.

Pročitajte više