Firenca i Venecija kažnjavaju "nedolične" turiste

UMORNI turisti, oprez! Ako ste se nakon posjeta katedrala u Firenci ili Veneciji poželjeli malo odmoriti na stubama katedrale ili obližnjim pločnicima, može vam se dogoditi da zbog toga morate platiti novčanu kaznu.

Izloženi jakim kritikama da gradska vijeća u Italiji dopuštaju nedolično ponašanje turista u blizini crkava, oba su grada prošloga tjedna odlučila novčano kazniti one koji se ne ponašaju dolično.

Kazne u visini od 50 eura naplaćivat će se u područjima oko katedrale u Firenci i u blizini Bazilike svetog Marka na Trgu svetog Marka u Veneciji.

Prošle subote ujutro pojavile su se obavijesti ispred mramornih zidova katedrale u Firenci: "Zabranjeno sjedenje ili ležanje".

U Veneciji ta se zabrana sjedenja i ležanja odnosi na čitavo područje Trga svetog Marka.

Firencu i Veneciju svake godine posjeti nekoliko milijuna turista.

Početkom mjeseca msgr. Timothy Verdon, službenik katedrale u Firenci, kazao je da je područje oko poznate crkve postao "javni zahod".

On je optužio gradske dužnosnike da zanemaruju vjerske objekte, tvrdeći da se vjernici koji žele ući u crkvu kako bi se molili, moraju "boriti" s gomilom turista i prodavača suvenira.

Verdonove izjave izazvale su pravu buru u Italiji i napunile prve stranice talijanskih novina. Sve su glasniji bili oni koji su zahtijevali da se od turista zatraži da se u blizini najpoznatijih crkava u Italiji ponašaju dolično.



 

Pročitajte više