HRT nam je objasnio zašto su priznali piramidu, naknadno su snimili novi kraj emisije

Screenshot: HRT

JUČERAŠNJA epizoda Potjere i odgovor na pitanje koje se geometrijsko tijelo nalazi u središtu naslovnice albuma The Dark Side of the Moon Pink Floyda izazvali su ogromne rasprave na društvenim mrežama.

Podsjetimo, u lovčevoj završnoj potjeri postavljeno je pitanje o geometrijskom tijelu u središtu naslovnice albuma The Dark Side of the Moon Pink Floyda. Predviđeni točan odgovor bio je prizma, a natjecatelj je nakon lovčeva netočnog odgovora ponudio odgovor piramida, koji mu Lokas nije priznao.

Na samom kraju emisije Joško Lokas je, iako je Krešo ulovio natjecatelja, gledatelje obavijestio da je ipak natjecatelj pobijedio, a HRT se u priopćenju ispričao natjecatelju.

S HRT-a su za Index objasnili da su kraj emisije snimili naknadno.

"Dvojba oko mogućeg priznavanja natjecateljeva odgovora pojavila nakon završetka snimanja emisije, pa je novi završetak u kojem voditelj daje pojašnjenje i proglašava pobjedu natjecatelja snimljen naknadno", odgovaraju s HRT-a,

"Bit problema oko spornog pitanja jest u riječi 'prizma' koja se može odnositi na dvije različite stvari - optičku napravu i geometrijsko tijelo. Ključno obilježje prizme kao optičke naprave je omogućavanje karakterističnog loma svjetlosti pri ulazu i izlazu iz nje (što je vidljivo i na naslovnici poznatog albuma). Prizma shvaćena kao vrsta geometrijskog tijela ugrubo je slična valjku uz izuzetak da mu baza nije krug, već trokut.

Optička prizma najčešće jest doista oblika geometrijske prizme. Međutim, to nije nužno – svaki predmet koji omogućava karakterističan lom svjetlosti ima se razloga nazivati optičkom prizmom, neovisno o njegovu geometrijskom obliku. Iz toga razloga optička prizma može biti i oblika kocke, piramide, oktaedra, itd.

Stilizirana naslovnica albuma The Dark Side of the Moon prikazuje trokut sa svjetlosti koja se kroz njega lomi, što sugerira da se radi o nacrtu optičke prizme. Međutim, ništa s tog nacrta ne sugerira da je ta optička prizma ujedno i geometrijska prizma. Štoviše, ne može se isključiti mogućnost da je prikazana optička prizma u biti oblika piramide ili čak nekog od mnogih drugih kompleksnijih geometrijskih tijela", pojasnili su nam.

HRT smo podsjetili da je autor naslovnice Storm Thorgerson nekoliko puta govorio o tome kako je nastala i svaki put pričao o prizmi koja se nalazi u središtu.

"Autor naslovnice albuma govori o optičkoj prizmi. Da je pitanje glasilo: 'Koja je optička naprava u središtu naslovnice albuma?', jedini mogući odgovor bio bi 'prizma'. Budući da je pitanje glasilo: 'Koje je geometrijsko tijelo u središtu naslovnice albuma?', odgovor 'piramida' nije se mogao isključiti i smatrati netočnim", zaključuju s HRT-a.

 

Pročitajte više