Hrvati ludi za "Sam u kući": Vole ga više od nogometa, tenisa i reality showova

Foto: Press

NAKON što su objavljeni rezultati gledanosti za studeni, par stvari postalo je kristalno jasno.

Hrvati najviše vole "Tvoje lice zvuči poznato", obožavaju i realityje kao što su "Farma" i "Ljubav je na selu", a sasvim očekivano, jako ih privlače nogomet i tenis.

Ono što bi vas moglo iznenaditi jest koliko vole "Sam u kući" koji je ove godine doživio tko zna koju po redu reprizu. Naime, božićni klasik Chrisa Columbusa druga je najgledanija emisija u studenom. Prvi je "TLZP", a ispada da su Kevinove božićne avanture Hrvatima zanimljivije od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (treće mjesto), Dnevnika Nove TV (četvrto), "Ljubav je na selu" (peto), "Farme" (šesto) i David Cupa (osmo mjesto).  

"Sam u kući" je božićni klasik. Voljeli ga ili ne, gotovo nemoguće ga je izbjeći.

Međutim, iako smo ga pogledali gomilu puta, neke stvari o najpoznatijem božićnom filmu vjerojatno ne znate. Vrijeme je da ih doznate.

1. Scenarist John Hughes napisao je cijeli scenarij za samo devet dana i to nakon jednog obiteljskog putovanja tijekom kojeg ga je prestravila pomisao što bi se dogodilo da su slučajno zaboravili jednog od klinaca.

2. Redatelj Chris Columbus održao je audiciju i nakon više od 200 kandidata odlučio se za Macaulaya Culkina. Doduše, John Hughes od samog je početka znao da će uloga pripasti Culkinu, ali odlučio je ne miješati se u Columbusovu odluku da provjeri sve opcije.

3. John Williams skladao je nezaboravnu filmsku glazbu, ali prvi izbor bio je Bruce Broughton koji u vrijeme snimanja nije bio dostupan. Williams je pogledao film, svidio mu se i na kraju je pristao napisati glazbu.

4. Kuća McCallistera stvarno postoji i postala je turistička atrakcija. Nalazi se u Winnetki u Illinoisu, predgrađu sjeverno od Chicaga. Obitelj koja je tada živjela u kući bila je prisutna tijekom snimanja i uživali su. Glumcima i ekipi poslužili bi vruću čokoladu. Kuća je 2011. prodana za 1,58 milijuna dolara.

5. Većina interijera snimljena je u zgradi srednje škole u Chicagu. Dvorana s bazenom poslužila je kao podrum, a određeni dijelovi škole korišteni su i kao setovi za policijsku stanicu i aerodrom.

6. Robert De Niro i Jon Lovitz odbili su ulogu Harryja Limea koja je na kraju pripala Joeu Pesciju.

7. Pesci nije bio naviknut pojavljivati se u obiteljskim filmovima i često je psovao na snimanju. Columbus mu je sugerirao da umjesto psovki koristi eufemizme, a u jednom audio komentaru rekao je da i da glumac nije uživao glumiti u filmovima gdje je glavna zvijezda dijete.

8. John Candy snimio je sve svoje dijelove u jednom danu. Radio je od 7 ujutro do 6 sati ujutro drugog dana.

9. Budući da je jedan od članova Second Cityja (poznatih po improvizacijama), Candy je improvizirao većinu svog dijaloga. Postoji gomila neiskorištenih scena jer razgovor njega i Catherine O'Hare bio je toliko improviziran da su mnogo toga trebali izrezati jer glumci su se previše šalili.

10. Starac iz susjedstva nije bio u prvoj verziji filma. Columbus tvrdi da je ideju za njegovo ime (Old Man Marley) dobio čitajući priče Charlesa Dickensa, a dodan je naknadno kako bi film imao jaču sentimentalnu notu.

11. Strašna pećnica u podrumu je dijelo dva tipa koja su povlačila konpoce i bljeskala baterijskim svjetiljkama. Namjera je isprva bila da koriste CGI, ali relativno malen budžet od 18 milijuna dolara nije to dopuštao.

12. Nezaboravni gangsterski film "Angels With Filthy Souls" nije pravi film. Columbus ga je snimio za potrebe filma, a u glavnoj ulozi je Ralph Foody.

13. Božićni ukrasi po kojima je Daniel Stern gazio, naravno, nisu bili od pravog stakla, a Stern je inzistirao da ih gazi bosim nogama. Doduše, u scenama na snijegu, nosio je gumenu zaštitu na stopalima.

14. Dok su vježbali scenu u kojoj Harry pokušava odgristi Kevinov prst, Pesci se malo uživio i ugrizao Culkina toliko jako da i danas ima ožiljak.

15. Marvinovo pitanje "zašto si se maskirao u pile" je improvizirano.

16. Macaulay nije jedini Culkin u filmu. Naime, u jednoj od manjih uloga pojavljuje se i njegov brat Kieran kojem je pripala uloga Kevinova rođaka Fullera. Ovo je bio prvi film u kojem se Kieran pojavio, a kasnije je snimio niz odličnih filmova kao što su "The Cider House Rule", "Igby Goes Down" i "Scott Pilgrim vs. the World".

17. Pauk na Marvovom licu je bio pravi i scena je snimljen iz prvog pokušaja. Stern se samo pravio da urla da ne preplaši pauka, a vrisak je dodan kasnije.

18. Film Daniela Sterna "Bushwhacked" zamišljen je kao spinoff "Sam u kući" s Marvom kao glavnim likom, ali tijekom produkcije odustali su od te ideje.

19. "Sam u kući" postao je ogroman hit i zaradio 476,7 milijuna dolara u svijetu i čak 12 tjedana bio je najgledaniji film u kinima.

20. Film je nevjerojatno popularan u Poljskoj. Četiri milijuna ljudi svake je godine uz male ekrane kad se reprizira. Ujedno je i prvi zapadnjački film prikazan u Poljskoj nakon pada komunizma.

21. Columbus je htio istovremeno snimiti još dva nastavka kako bi mogao iskoristiti Culkina prije nego poraste. No, studio mu nije to dopustio, ali učinio je to tijekom snimanja "Harryja Pottera".

22. U prvoj verziji scenarija, film završava scenom u kojoj Harry i Marv gledaju "Angels With Filthy Souls" u zatvoru. Film završava tako da se pogledaju u trenutku kad prepoznaju dijalog kojim ih je Kevin prestrašio.

23. Fotografija Buzzove djevojke zapravo je fotografija dečka jer Columbus nije htio da se neka djevojčica osjeća loše zbog toga kako izgleda.

24. Nema šanse da bi Harry i Marv preživjeli Kevinove torture, ali radi se o slapstick komediji pa nitko to ni ne uzima za ozbiljno. Gotovo nitko. Naime, u 2012. dr. Ryan St. Clair ozbiljno je proučio scene i napisao članak o tome, a mi prenosimo samo dio njegovih zaključaka. Primjerice, pegla koja udaral u lice bi izazvala prijelome koji bi mogli rezultirati izobličenjima i ozbiljnim ozljedama mozga dok bi scena s let lampom izazvala ozljede ne samo kože već i na lubanje. Transplantacija kože bila bi jedino rješenje u ovom slučaju, tvrdi St. Clair. Najmanje opasno je gaženje bosim nogama po kuglicama.

25. Uz "Sam u kući" veže se i jedna bizarna teorija zavjere. Naime, neki od onih koji vjeruju da je Elvis Presley još uvijek živ uvjereni su da se pojavljuje u jednoj od scena na aerodromu. Postoji bezbroj usporedbi koje to "povrđuju", a u nastavku možete pogledati jednu od njih.

 

Pročitajte više