Hrvati raspravljaju o sudbini Milijunaša nakon uvođenja eura, javio se HRT

Foto: HRT

MEĐU Hrvatima na Redditu ovih se dana ponovno zahuktala rasprava o potencijalnoj sudbini kviza Tko želi biti milijunaš nakon što se u Hrvatskoj uvede euro kao službena valuta.

Naime, mnoge zanima hoće li nagrada nakon konverzije biti milijun eura ili će HRT biti primoran pronaći drugačije rješenje.

"Što mislite što će se desiti na Milijunašu nakon što se uvede euro? Hoće li glavna nagrada biti milijun eura? Ako bude ekvivalentna vrijednost milijun kuna, znači cca 150.000 eura, tada naziv kviza gubi smisao", upitao je jedan redditovac.

"Pa vrlo je jednostavno. Dignut će na milijun eura, ali će milijunsko pitanje biti takvo da nemaš nikakve šanse", odgovorio je jedan komentator.

"Vjerojatno će slijediti primjer Slovenije pa će glavna nagrada biti 100.000 eura, možda podignu i zaokruže na 130.000 eura da budu što bliži milijunu u kunskoj protuvrijednosti. Naziv bi u tom slučaju ostao isti", pojasnio je drugi.

"Mogu jednostavno nastaviti inzistirati da je nagrada milijun kuna. Ako mogu kazne u markama, može i nagrada u kunama", predložio je treći.

Što su nam rekli s HRT-a?

Podsjetimo, početkom godine HRT je za Index pojasnio da su "sve opcije otvorene" i da "nije isključena mogućnost da se natjecatelji natječu za milijun eura, ali da je vjerojatnija opcija da će se stablo novca okvirno 'kretati' oko sadašnjih iznosa u kunama preračunatim u eure."

HRT smo ponovno pitali za komentar kako bismo doznali jesu li u međuvremenu došli do konačne odluke, ali i otkrili što će se dogoditi s nazivom emisije ako nagrada više ne bude iznosila milijun.

"Naziv emisije će svakako ostati isti jer je to naša licenca", rekli su nam.

"Još uvijek ne znamo kakva će biti pravila nakon uvođenja eura. To mora odrediti Hrvatska narodna banka. Mi ćemo s obzirom na njihove upute uskladiti tečaj s novčanom nagradom. U svakom slučaju, interes za Milijunaša i Potjeru je velik i obje emisije idu dalje s emitiranjem", odgovorili su.

Kolike su nagrade u Milijunašu u ostalim zemljama?

U albanskoj i kosovskoj verziji ovog kviza najviša nagrada bila je skromnih 50 tisuća eura. U Bugarskoj se za točan odgovor na 15. pitanje dobiva tek 100 tisuća leva, odnosno 385 tisuća kuna, a u Grčkoj je, kao i u Sloveniji, top nagrada 100 tisuća eura.

Neke zemlje koje su svoje valute zamijenile eurom povećale su i nagrade.

U njemačkoj inačici Milijunaša prije eura točan odgovor na 15. pitanje donosio je milijun maraka, a sada je milijun eura.

U Belgiji je prije eurozone top nagrada bila 20 milijuna franaka, odnosno 400 tisuća eura, a nakon uvođenja eura korigirali su je na milijun. U Belgiji se Milijunaš više ne prikazuje

Za milijun eura sada se bore natjecatelji u Austriji, Italiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. U Mađarskoj se Milijunaš emitirao do prije tri godine, a ondje se igralo za 50 milijuna forinti, odnosno milijun i 50 tisuća kuna.

Pročitajte više