Izabrano 10 najboljih automobila u SAD-u

AMERIČKI auto-magazin Car & Driver i ove je godine proveo opsežno istraživanje kojim je utvrdio deset najboljih modela dostupnih na američkom tržištu. Među desetoricom odabranih četvrti put zaredom našao se Ford Focus, koji u SAD-u bilježi nevjerojatan uspjeh.

21. po redu izbor donio je i nekoliko novih «pobjednika». Prošlogodišnji izabranici Audi A4, BMW serije 5 i Honda S2000 napustili su izabrano društvo, a njihovo mjesto zauzeo je japanski trio: Mazda 6, Infiniti G35 i Nissan 350Z.

Pobjednici izbora:
Acura RSX

BMW serije 3/M3
Chevrolet Corvette
Ford Focus
Honda Accord
Infiniti G35
Mazda 6
Nissan 350Z
Porsche Boxster
Subaru Impreza WRX

Žiri sastavljen od trinaest stručnjaka ocjenjivao je modele i prema osobnom dojmu pozicinirao na ljestvici od 1 do 100. Jedini uvjet da model bude nominiran bio je njegova cijena koja ne smije iznositi više 2.5 prosječne cijene automobila na tržištu odnosno 65.940 USD. Također, svi prošlogodišnji pobjednici, koji su i dalje dostupni na tržištu, automatski su ušli u izbor.

Prvi izbor održan je davne 1983. godine, a od tada je naviše puta pobjedila Honda accord, čak u 17 navrata. Njemački bestseler BMW serije 3 izabran je u Top 10 12 puta, a američki ponos Chevrolet Corvette devet puta.

Najveći uspjeh ostvario je Ford Focus, koji od kada je predstavljen bez problema uspjeva izboriti svoje mjesto pod suncem. Cijenom od svega 13.295 USD najjeftiniji je član ovog probranog društva, koji je uspio pobjediti rivale kao što su Toyota Corolla i Honda Civic.

Pročitajte više