Jedan od egipatskih sijamskih blizanaca po prvi puta u životu sjeo

JEDAN od razdvojenih egipatskih sijamskih blizanaca po prvi je puta u životu sjeo, a liječnički tim u Dallasu u utorak će njegovog brata skinuti s respiratora, objavili su liječnici.

Dr. James Thomas, direktor intenzivne njege u Dječjoj bolnici u Dallasu gdje su Ahmed i Mohamed Ibrahim razdvojeni 12. listopada, kazao je da se dvogodišnji dječaci oporavljaju odlično, ali različito. Razdvojila ih je skupina od 12 liječnika u operaciji koja je trajala 34 sata.

Mohamed se brže oporavlja i u ponedjeljak je po prvi puta sjeo uz pomoć terapeuta. S obzirom na način na koji su dječaci bili spojeni glavama, nisu mogli sjediti a bez operacije razdvajanja vjerojatno nikada ne bi mogli hodati.

Liječnici ističu da su oba dječaka u stabilnom stanju, a tek će se nakon nekoliko tjedna moći ustanoviti jesu li tijekom operacije pretrpjeli i neka oštećenja.

Jedan od najvećih izazova za liječnike će predstavljati rekonstrukcija područja na vrhu glava gdje nema kože. Dječaci će zbog toga barem u prvo vrijeme nositi zaštitne kacige.

Dječaci su rođeni 2. lipnja 2001. godine u gradu 800 kilometara južno od Kaira.

Pročitajte više