Još nemate popis stvari koje želite napraviti do kraja života? Ovo će vas inspirirati

Foto: 123RF

JESTE li ikad pisali svoju listu želja, odnosno popis stvari koje želite napraviti do kraja života?

Kad saznate zašto je dobro imati ovu listu, poželjet ćete to učiniti već danas. Donosimo savjete kako složiti svoju listu i primjer čovjeka koji će vas motivirati da slijedite svoje snove.

Što je uopće lista želja?

Lista želja je popis od barem 100 ciljeva koje želite ostvariti do kraja života. Na engleskom postoji izraz bucket list koji dolazi od fraze kick the bucket, što u slobodnom prijevodu znači otegnuti papke, odnosno umrijeti.Termin je popularizirao film The Bucket List iz 2007. s Jackom Nicholsonom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama.

Vaše želje mogu uključivati mjesta koja želite posjetiti, vještine koje želite naučiti, stvari koje želite posjedovati ili bilo što drugo što vam je važno. Primjerice, posjetiti egipatske piramide, skakati padobranom ili otići na koncert Red Hot Chilli Peppersa samo su neke želje koje se mogu naći na vašoj listi.

Foto: 123RF

Zašto bismo svi trebali imati ovakvu listu?

Životne ciljeve i želje obično čuvamo "u glavi", a ako ih doista želite ostvariti, stručnjaci savjetuju da ih stavite na papir. Kad opipljivo postavimo ciljeve, vjerojatnije je da ćemo ih i ostvariti.

Osim što nam pomaže da definiramo ciljeve, to povećava i našu motivaciju da poduzmemo nešto u vezi njih. Shvaćamo da smo sami odgovorni za svoja postignuća i u skladu s tim prilagođavamo svoje odluke i navike.

Lista želja obogaćuje život novim iskustvima i daje nam svrhu. Kad imate ciljeve, imate se čemu i veseliti. To je savršen poticaj da tražite više od života, stvorite uspomene za čitav život i steknete osjećaj ispunjenosti.

Znate li tko je začetnik ove ideje?

Prvu listu želja napravio je svjetski avanturist i istraživač John Goddard, poznat i kao "pravi Indiana Jones". Sve je počelo kad je s 15 godina čuo prijatelje svog oca kako se žale da nisu učinili stvari o kojima su sanjali. Odmah je napisao svoju listu i posvetio život ostvarivanju snova. Prema njegovoj službenoj web stranici, uspio je ostvariti čak 111 od 127 životnih ciljeva.

Popeo se na Kilimanjaro, istraživao podmorje na Bahamima, naučio voziti avion, objavio članak u National Geographicu i doživio još mnogo postignuća i pustolovina. Neki ciljevi koji su mu ostali neostvareni su da pročita cijelu Enciklopediju Britannicu, otputuje na Mjesec ili da se pojavi u filmu o Tarzanu.

Poznat je i po izjavi koja podsjeća da za ostvarivanje snova nikad nije kasno: "Godine su važne samo ako se radi o siru ili vinu."

Foto: 123RF

Kakve ciljeve trebamo staviti na listu?

Na primjeru Johna Goddarda vidimo da su neki ciljevi realistični, a neki se možda na prvi pogled čine preveliki da bismo ih ostvarili. No ako ne pokušamo, nećemo nikad saznati.

Možemo biti realistični, a možemo se usuditi sanjati i raditi na ostvarivanju svojih snova. Možemo živjeti običnim životom, a može i drugačije. Upravo to je poruka nove kampanje OTP banke d.d., kojom žele prenijeti poruku kako se isplati ohrabriti se i odabrati svoj put. Vjetar u leđa da krenemo u ostvarivanje svojih snova s liste želja može nam dati i Klik kredit OTP banke d.d., prilagođen svačijim potrebama i željama. Bitno je usuditi se sanjati i krenuti, a putem ćemo vidjeti kamo će nas to dovesti.

Savjeti za sastavljanje liste

Pozivamo vam da i vi napišete svoju listu želja sa 100 stvari koje želite napraviti tijekom života. Kreiranje liste želja je vrlo jednostavno. Samo trebate odvojiti vrijeme za sebe i dopustiti si da sanjate velike stvari.

1. Pronađite mirno mjesto gdje možete neometano razmišljati, bilo to u parku, na plaži ili u sobi.

2. Prisjetite se koji su bili vaši snovi kad ste bili dijete i osvijestite jesu li vam i dalje važni. Kad smo djeca, usudimo se maštati, a tijekom života naučimo biti realistični. Prizovite ponovno to dječje sanjarenje. Zanemarite faktor novca i vremena i dopustite si sanjati.

3. Osvijestite što doista želite. Okolina vjerojatno očekuje da završite školu, zaposlite se, vjenčate se i kupite kuću, a zatim imate djecu, otprilike tim redoslijedom. Zapitajte se odgovara li to vašim željama. Radite ono što želite, a ne ono što mislite da biste trebali.

4. Napišite sve što vam padne na pamet u tom trenutku, no vašu listu ne morate dovršiti odmah. Možete na nju naknadno dodavati stvari. Moguće je i da će vam se životni prioriteti mijenjati pa je sasvim u redu i da s liste naknadno maknete neke stvari i zamijenite ih drugima.

Foto: 123RF

Što kad ste napravili listu želja?

Nakon što su želje na papiru, prijeđite na sljedeći korak, a to je plan akcije. Uključuju li vaše želje putovanje? Treba li vam za njih novac, edukacija ili nečija pomoć? Kreirajte plan akcije i počnite raditi na njima.

Postavite si vremenski okvir. Umjesto da sve vaše želje nastojite ostvariti u neodređenoj budućnosti, probajte im pridružiti vrijeme. Primjerice, nagodinu želim otrčati maraton, želim posjetiti Afriku prije nego navršim 40 godina ili želim naučiti španjolski u sljedeće tri godine. Ostvarivanje skorijih ciljeva dat će vam motivaciju da ostvarite i one koje ste zacrtali za dalju budućnost.

Što god se našlo na vašoj listi želja, vjerujte u sebe, čak i ako ste totalno drugačiji od drugih. Hrabro donesite svoje odluke, krenite u akciju i živite svaki dan do maksimuma.

Sadržaj donosi Index u suradnji s OTP bankom d.d. te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više