Kia Sorento završila putovanje oko svijeta

NAKON četiri mjeseca uspješno je okončana velika avantura. Glavni protagonisti ekspedicije "Sorento Around the World Expedition", Šveđanin Christer Gerlach i serijski Sorento, najcjenjeniji Kijin SUV, iza sebe su ostavili jedanaest država prešavši više od 27.000 kilometara.

Višemjesečnu avanturu švedski je vozač završio upravo tamo gdje ju je početkom kolovoza i započeo - ispred vrata štokholmske kraljevske palače. Gerlach je na put krenuo sa serijskim Sorentom opremljenim 3.5-litrenim V6 benzincem i automatskim mjenjačem.

Pun povjerenja u korejsku marku, Gerlach je na put krenuo sam, bez prateće ekipe, ali s više nego optimističnim planom. Naime, plan je predvidio tek jednu zamjenu ulja i pokoju probušenu gumu – sve ostalo smatrat će se iznenađenjem. Na svu sreću, Kia se pokazala izuzetnim suputnikom pošto je globus prešla s tek dva zabilježena gumi-defekta i dvije pregorjele žarulje.

"Sorentov veliki međuosovinski razmak i velike pneumatici uvelike su mi olakšali posao savladavanja azijskih bespuća, gdje jednostavno nema nikakvih cesta i oznaka koje bi mi olakšale vožnju. Naravno da sam radostan da je sve prošlo dobro i da sam došao doma, ali na putovanju sam bio sasvim bezbrižan, jer sam se vozio u vrlo udobnom i izdržljivom terencu." - rekao je Gerlach na cilju.

Šveđanin je u Sorentu posjetio zabačene krajeve Kazahstana i Mongolije, odradio sibirsku rutu u duljini od 3.500 kilometara, te zatim ostavivši rusku istočnu granicu prešao na američki kontinent. Posjet SAD-u obuhvatio je čuveni Route 66 kojim se odveo do istočne obale i ukrcao se na Bohem, trajekt kapaciteta 7.000 vozila. S broda se iskrcao u Njemačkoj i zatim Starim kontinentom ležerno odveo do Stocholma.

Uspješno okončana avantura još je jedan dokaz vrijednosti korejskog SUV-a predstavljenog 2002. godine kojeg je prošle godine JD Power proglasio najboljim u segmentu. Inače, ovih dana će u Ženevi biti predstavljen obnovljeni model opremljen novim motorima.

M.N.

Pročitajte više