Koja je cijena savršenog holivudskog osmijeha?

Ako se pitate koliko će vas tretman izbjeljivanja zubi "udariti po džepu", odgovor je - previše, s obzirom na štetu koju time radite svojim zubima. Cijene variraju od ordinacije do ordinacije, tako da možete platiti od 500 kuna pomoću udlage do 200 kuna po zubu pomoću aparata. Alternativa izbjeljivanju u ordinacijama su razne paste za zube i preparati koje možete koristiti kod kuće.

Bijeli zubi u "kućnoj radinosti" ili posjet stomatologu?

Za početak, ako želite bijele zube, svakako izbacite iz svoje svakodnevice one loše navike poput pušenja i ispijanja kave. Sve što radite po pitanju izbjeljivanja zubiju, može izazvati njihovu iznimnu osjetljivost. Naime, da bi zub dobio na bjelini, obvezno je skidanje slojeva cakline, a to se radi pomoću procesa koji se zove oksidacija.

No, bez obzira na sve metode, efekt koji ćete stvoriti ovisi i o vrsti diskoloracije tj. o uzroku žutila zubiju. Ako su zubi žuti zbog konzumiranja crnog vina, kave, čaja i cigareta, tada se mogu postići vrlo uspješni rezultati i zub će vjerojatno dobiti onu prvobitnu bjelinu. Također, u svom ranom stadiju žutilo se može ukloniti i pomoću pasti za zube s funkcijom izbjeljivanja. No, diskoloracija može nastati i zbog odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu (što je česta pojava kod djece, ako majka u drugom tromjesečju trudnoće koristi neke antibiotike) ili neke traume zuba.

U tim slučajevima izbjeljivanje nije moguće provesti pastama za zube i kućnim pripravcima, jer je takvom zubu potrebna dodatna njega. Kod kuće možete izbjeljivati zube i pripravcima iz ordinacije koje vam je pripremio stomatolog na temelju anamneze, pregleda i eventualnog saniranja ostećenih zubiju. Takvo izbjeljivanje radi se pomoću udlage i vrlo je važno dobro slijediti uputstva stomatologa.

Svakako, u slučaju prekomjerne osjetljivosti zuba ili mesa, potrebno se hitno javiti stomatologu i prekinuti sa tretmanom. U ordinaciji je rizik manji. Svakako se preporuča da se bilo kakvi zahvati na zubima rade pod kontrolom stomatologa. On će ipak najbolje znati što je zdravo za vaš zub i kako ne pretjerati, dok je kod izbjeljivanja kod kuće zbog velike želje da zubi što prije postanu "savršeni", velika vjerojatnost da ćete s izbjeljivanjem pretjerati i tako nepovratno oštetiti zub.

Izbjeljivanje preparatima iz kuhinje?

Hidrogen-peroksid glavni je "krivac" za tzv."savršen osmjeh". Iako stomatolozi tvrde da su nuspojave minimalne, znanstvenici otkrivaju sve više štetnosti takvih postupaka. Sredstvo kojim se izbjeljuju zubi navodi se u nekim istraživanjima čak i kao promotor uzroka pojave tumora.

Laboratorijskim metodama dokazano je da je kod miševa i štakora došlo do promjene na sluznici želuca, smanjenu iskorištenost hrane itd. Sva ta sredstva koja izbjeljuju, međutim, nemaju nikakav učinak na ispune, krunice i mostove, što znači da sve navedeno prvo treba izmjeniti, a to traje i košta. Zubi zbog svih tih kemijskih procesa postaju osjetljivi na hladno i toplo, a zub sam po sebi mnogo je krhkiji i riskantniji za dobitak nekih novih oboljenja.

Spominju se i neke "kućne radinosti" poput korištenja sode bikarbone za izbjeljivanje. Istina je, postiže se efekt izbjeljenja, ali kao i sa svime - ne smije se pretjerivati kako ne bi došlo do ostećenja cakline. Umjesto sode, možete koristiti i češnjak. Navodno, ako svaki dan zube trljate češnjakom, oni će postaju bijeli. Možda vam nitko neko vrijeme neće udijeliti poljubac, no i to je cijena da zablistate.

Izbjeljivanje nije primjenjivo na svima

Trudnicama, dojiljama i djeci do 10 godina nikako se ne preporuča izbjeljivanje zubiju. Također, važno je napomenuti da kod izbjeljivanja zubiju korijen zubi ostaje tamniji od krune zuba, što je važno starijim ljudima koji zbog tog rizika većinom i odustaju od takvih zahvata, s obzirom da je vrlo neestetski vidjeti zub koji na sebi ima raspon od osam nijansi.

Kontraindikacije za izbjeljivanje su i preosjetljivi zubi, vrlo tamni zubi, zubi sa velikim ispunima i sl. U svakom slučaju, ako ste još uvijek uvjereni da vam je izbjeljivanje potrebno - izbacite iz upotrebe kavu, cigarete i ostale štetne čimbenike te pokušajte prvo s manje abrazivnim sredstvima i prirodnim preparatima koje možete naći kod kuće. Ukoliko vam oni ne pomognu, koristite četkice i paste za izbjeljivanje.

Ako vam ni to ne pomogne, posjetite stomatologa i neka vas savjetuje kako je najbolje izbjeliti zube. No, za one koji žele probati nešto novo i mistično, imamo poseban savjet. Kora zelenog oraha koju možete naći kod susjeda u vrtu, pridonijet će ljepoti vaših zubiju. Trljajte njome zube i pazite pritom da ne dodirujete tkivo ili usne (jer ce postati smeđe). Nakon toga operite zube i uživajte u vlastitom osmjehu.

Ne brinite, nitko ne očekuje od vas biserno bijele zube koje možete vidjeti samo na onim izretuširanim fotografijama. Od vas se samo očekuje da svojim ne bijelim već iskrenim, zaraznim osmjehom, unesete veselje u okolinu i osvojite svijet.

Al.H.

Pročitajte više