Koja je najbolja razlika u godinama u ljubavnoj vezi?

Screenshot: YouTube

Kad neka osoba odluči izlaziti s partnerom koji je dovoljno star da joj bude roditelj, uobičajena je reakcija provesti test "polovica njenih godina plus sedam". Pravilo čije je podrijetlo misteriozno prenosilo se generacijama kao način opravdavanja ili, češće, ismijavanja tuđih veza. U redu je da 22-godišnjak izlazi s 18-godišnjakinjom. Nije u redu da 38-godišnjak izlazi s 23-godišnjakinjom, no 26-godišnjakinja je OK. Što ste stariji, to je veća "dopuštena" razlika u godinama: 50-godišnjakinja može biti u vezi čak i s osobom kojoj je 86 godina, piše The Economist.

Muškarci i žene imaju drugačija razmišljanja

To je teorija. U praksi istraživanje koje je proveo Christian Rudder, suosnivač web stranice za upoznavanje OKCupid, sugerira da muškarci i žene imaju malo drugačije ideje kada su u pitanju razlike u godinama. Dok korisnice traže muškarce otprilike iste dobi kao one (ili možda godinu ili dvije starije), muškarci preferiraju žene u ranim dvadesetima, bez obzira na vlastitu dob. Dok žene preferiraju malu razliku u godinama, muškarci su toliko opsjednuti idejom o mladoj bračnoj partnerici da, što su stariji, preferiraju veću razliku u godinama.

Rezoniraju li muškarci razborito?

U teoriji postoji mnogo razloga za favoriziranje male razlike u godinama. Sposobnost da oboje pjevaju omiljenu televizijsku melodiju iz djetinjstva mogla bi ih povezati, uz rizik da iritiraju druge ljude oko sebe. Dijeljenje radosti kada oboje u slično vrijeme dobijete besplatne autobusne karte (jer ste umirovljenici) ili ušteda novca kod velikih rođendanskih zabava neke su od prednosti.

Neki su se ekonomisti pitali mogu li manje razlike u godinama između partnera nositi veće društvene koristi jer bi mogle pomoći u smanjenju razlike u zaradama između spolova. Budući da zarade rastu s godinama, a žene su sklone povezivanju sa starijim muškarcima, relativne zarade oko poroda mogle bi stvarati suptilan pritisak na žene da napuste posao. Međutim, studija koja je uspoređivala danske sestre blizanke otkrila je da se zarade žena koje su se udale za starije muškarce u prosjeku ne razlikuju od onih koje su se udale za muškarce koji su im bliži po dobi.

Utječe li razlika u godinama na razvod?

Može li manja razlika u godinama povećati vjerojatnost da će parovi ostati zajedno?

Atlantic je 2014. ustvrdio da petogodišnja razlika u godinama nosi 18 posto veću vjerojatnost da će se par razići, u usporedbi s parom rođenim iste ili približno iste godine. Iako je navedena studija - koja je anketirala američke tadašnje parove i bivše parove - pokazala povezanost između stope razvoda i razlika u dobi, nije dokazala uzročnu vezu.

Ima nešto u osobi koja se odluči na brak s partnerom s kojim ima veliku razliku u godinama, što bi moglo uzrokovati veće stope razvoda, a ne sama razlika u godinama. Bistra mlada dama koja razmišlja o dobrostojećem i dobrodržećem sredovječnom muškarcu također bi trebala uzeti u obzir studiju britanskog Ureda za nacionalnu statistiku. Nije pronađena posebna veza između dobnih razlika i stope razvoda u Engleskoj i Walesu, iako je bilo dokaza da su žene koje su se udale nakon 30. godine, a bile su više od deset godina mlađe od svog supružnika, imale veću vjerojatnost da će se razvesti.

Istraživanje: Muškarci s mlađim ženama živjeli su dulje

Zdrav razum sugerira da će velika razlika u godinama imati posljedice u starosti. Mudro je imati nekoga tko će se brinuti o vama dok ste stari, kao i izbjegavati udovištvo. Mlađi i zdraviji partner mogao bi nositi prednosti, barem s vaše strane. Studija koju je proveo Sven Drefahl sa Sveučilišta u Stockholmu proučavala je ljude starije od 50 godina u Danskoj i otkrila da su muškarci s mlađim suprugama živjeli dulje od onih koji su imali supruge iste dobi. Što je njihova supruga starija, to su lošiji njihovi izgledi za preživljavanje, čak i kad se uklone faktori poput obrazovanja i bogatstva.

A opet, veza možda nije uzročna: zdravi muškarci mogu biti posebno sposobni privući mlađe partnerice i doživjeti duboku starost. Zanimljivo je to da se ovaj fenomen ne odnosi na žene, što je razlika u godinama veća, njihove su šanse za preživljavanje lošije, bez obzira na to jesu li bile mlađe ili starije. U slučaju žena s mlađim muževima, sugerirao je Drefahl, razlika u spolovima mogla bi biti posljedica toga što se žene manje oslanjaju na potporu svog partnera, pa imaju manje koristi od energije mlađeg supružnika.

Dokazi, dakle, potvrđuju odabire korisnika OKCupida: žene bi trebale birati muškarce koji su im što bliže dobi, dok bi muškarci trebali tražiti mlađe žene. Pravi bi ekonomist, međutim, potražio bolji dokaz, možda uspoređujući bračnu sreću nasumičnih parova s različitim dobnim razlikama. Nažalost za njih, ali na sreću za nas ostale, ljudi sami biraju - i slobodni su ignorirati glupa pravila.

Pročitajte više