Koliko je zapravo moćan Soros? Evo gdje možete pronaći odgovor

Foto: Press

KOLIKO god da nam internet pruža mogućnosti za znanjem, isto toliko nas održava na površini te postajemo sve nestrpljiviji u težnji za novom mrvicom stimulacije. Knjige su, to je poznato, nešto sasvim drugo. Čitajući knjigu (ne kratke isječke ili članke za koje jedva da imamo strpljenja) aktiviramo, ali i smirujemo dublje dijelove mozga. Kako bismo vam pomogli izabrati štivo za vas, pronašli smo nekoliko novih publicističkih naslova iz raznih područja.

Koliko je moćan Soros, Emily Tamkin

Znamo da znate baš sve o Sorosu, pa ipak živimo u Hrvatskoj, zemlji znanja i mudrosti. No, u ovu se knjigu isplati zaviriti jer donosi koherentan narativ te život tog kontroverznog milijunaša sagledava s više strana. Autorica Emily Tamkin istražila je detaljno kako je George Soros stekao svoje enormno bogatstvo, kako ga je počeo koristiti da bi promovirao ono što on naziva otvorenim društvom, koje je akcije pokrenuo te kakve je rezultate postigao. No, ona se istodobno bavi i brojnim kritikama na njegov račun, posebno teorijama zavjere koje prate Sorosa, a koje su postale toliko raširene posljednjih godina da prijete zatrti činjenicu da je on doista imao ogroman utjecaj u mnogim zemljama, samo ne onako kako njegovi kritičari i klevetnici taj utjecaj opisuju.

Eneagram: 9 tipova ličnosti, Ian Morgan Cron i Suzanne Stabile

Kao jedan od drevnih alata za upoznavanje samoga sebe, Eneagram je već stoljećima jednima pomoć, a drugima velika, nejasna enigma. Sve do objave ovog naslova. Duhovita i obogaćena brojnim pričama, knjiga vas upoznaje s devet eneagramskih tipova u poglavljima koja opisuju vaš broj. Nećete samo naučiti više o samome sebi nego ćete svijet početi doživljavati očima drugih ljudi, napokon shvaćajući kako i zašto ljudi misle, osjećaju i ponašaju se baš tako kako to čine. Počevši s promjenama koje možete provoditi već od danas, opskrbljeni mudrošću Eneagrama lakše ćete zakoračiti bliže pravome sebi - do duhovnih otkrića do kojih sami nikad ne biste došli i utirući put mudrijoj, suosjećajnijoj osobi, kakva želite postati.

Sapiens: Rođenje čovječanstva, Yuval Noah Harari

Ogroman i utjecajan bestseler Hararija dobio je svoje strip-izdanje. Fascinantnost knjige Sapiens u ovom je stripu obogaćena zanimljivim crtežima te nam pokazuje nevjerojatnu jasnoću autorove misli koja, s druge strane, raščlanjuje društvene mehanizme do samih temelja te nam objašnjava kako se živjelo nekad, a kako živjeti danas. Iako je po obrazovanju povjesničar, Harari posjeduje rijedak talent u svojim izlaganjima obuhvatiti gotovo sve grane društvenih znanosti, i k tome ostati zanimljiv svakom čitatelju. Nemojte propustiti čak i ako ste čitali Sapiensa.

Pisma jednog astrofizičara, Neil deGrasse Tyson

Astrofizičar Neil deGrasse Tyson okuplja jednu od najvećih svjetskih skupina online pratitelja svojim fascinantnim, jednostavno razumljivim uvidima u znanost i naš svemir. No u ovoj nas knjizi Tyson poziva da zavirimo u privatnu sferu njegova života, otkrivajući nam svoju prepisku s ljudima koji su mu se u potrazi za odgovorima obratili. Oslanjajući se na kozmičku perspektivu, Tyson se u zbirci od stotinjak pisama osvrće na poduži niz pitanja o znanosti, vjeri, filozofiji, životu i, naravno, Plutonu. Njegovi jezgroviti, promišljeni, gorljivi i često smiješni odgovori odraz su njegove popularnosti i položaja vodećeg promicatelja astrofizike i znanosti općenito.

Pročitajte više