Kraj njega je svaki junak izgledao sposobnije, no ima dvije zvijezde na Stazi slavnih

Foto: Press

KILAŽA 130+ na visinu od 183 cm uz pištav glas koji pubertetski mijenja oblik u svakoj riječi, kamoli rečenici, i eto dovoljnih razloga da čovjek bude definicija tupastog pomoćnika i "komičnog predaha" u oblasti kauboja.

Andy Devine je kilažu zaradio vrućom janjetinom i uštipcima, ali glas je zapravo posljedica nezgode koju je imao u dječačkim danima, kada mu se u tijeku igre štap zabio u usta, i to baš u nepce, pa godinu dana uopće nije mogao govoriti.

Sve se to složilo i učinilo ga idealnim suputnikom hrabrih jahača, Chicom za svakog Zagora, nesposobnjakovićem pored kojeg glavni junak izgleda dodatno sposobnije. Konkretno se proslavio sličnom ulogom u Avanturama Roya Rogersa, ali ipak je bitnije ono što je radio u filmovima Johna Forda, koji je uglavnom i imao smisla za likove nesuptilnog humora, što je više dodavalo realističnosti tih vesterna nego kada su u njima šaljivdžije aristokratskih manira. 

U Poštanskoj kočiji je bio vozač naslovnog prijevoznog sredstva. Tu ulogu je dobio kada se Ward Bond ispostavio nedostupnim pošto nije znao kontrolirati šest konja odjednom, a pored uloge u Kočiji obavezno je istaknuti i šerifa u Čovjeku koji je ubio Libertyja Valancea, koji je svojim predispozicijama za tu funkciju praktički otac onoga što danas zovemo stranačko zapošljavanje. Tu je i također Fordov How the West Was Won, pa originalni, tj. prvi u nizu mjuzikl Zvijezda je rođena, It's a Mad, Mad, Mad, Mad World, Put oko svijeta za 80 dana i još veliki, veliki broj filmova i serija.

Sigurno neprolazan u hodniku, ali možda nekome djeluje kao prolazna pojava u Starom Hollywoodu, međutim bio je sve samo ne to. Momak je zadužio dva mjesta na holivudskoj Stazi slavnih, i to ne zbog gabarita, već i za filmski i za televizijski doprinos. U rodnom gradu se glavna ulica zove po njemu, spominje se u Curb Your Enthusiasm, a i Frank Zappa ga spominje u pjesmi Andy. Uspjesi koji sigurno mogu biti inspiracija mnogim plus-size dječacima i djevojčicama. 

Ponos Flagstaffa - gosn. Andrew Vabre Devine.

Pročitajte više