Las Balkanieras: Balkanski engleski naš je zaštitni znak



VEČERAS su u In Baru nastup održale djevojke okupljene u grupi "Las Balkanieras", a za Index su ispričale sve o svojim glazbenim počecima, uzorima i planovima za budućnost. Tri simpatične djevojke dolaze iz Njemačke. La Balkaniera Mediteranovich, La Dona Bosanchera i Miss Russia porijeklom su iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Rusije.

Poziv Danijele Dvornik

Okupile su se u Njemačkoj, gdje žive i stvaraju glazbu. U Hrvatsku su došle na poziv Danijele Dvornik, a ovih dana nastupaju kao tribute bend Dini Dvorniku, kojeg smatraju fenomenom. Također, u fazi su pregovaranja s raznim diskografskim kućama kod nas te planiraju izdati album za hrvatskom područje.

"Dolazimo iz Njemačke, a porijeklom smo iz ovih krajeva, dok je naš producent Jamajkanac"

"Dolazimo iz Njemačke, a porijeklom smo iz ovih krajeva, dok je naš producent Jamajkanac", rekla nam je simpatična Ivana, rodom iz Dalmacije. "Radimo na ovom projektu nekih godinu dana, na Las Balkanieras, a glazbom smo se bavile i prije. Izdavat ćemo i ovdje i u Njemačkoj, a pregovaramo i s Francuzima", kažu djevojke te ističu da su im Francuzi jedna od najvjernijih publika, jer obožavaju balkanski prizvuk. U Francuskoj su i nastupile na dočeku Nove godine. Bave se raznim vrstama muzike, od popa do reggea.

"Muziku koju stvaramo nazivamo trash popom, a balkanski engleski nam je zaštitni znak"

"Muziku koju stvaramo nazivamo trash popom, a balkanski engleski nam je zaštitni znak", kažu cure. S Danijelom Dvornik su se čule preko interneta, a ona ih je uskoro dovela na Splitski festival, na kojem su dobile nagradu za debitantice. "Zapravo nam je bilo i smiješno što smo se ljudima zaista svidjele, jer radimo jedan parodičan oblik popa", rekle su djevojke, a parodija se često odnosi i na sapunice, u kojima su ljubavni zapleti toliko zanimljivi da zaslužuju jedan pomalo parodičan pristup kakav ove djevojke definitivno imaju.

"Radimo jednu svoju stvar, a u našim izvedbama ima raznih glazbenih pravaca"

"Radimo jednu svoju stvar, a u našim izvedbama ima raznih glazbenih pravaca, koje ujedinjujemo u svoju glazbenu priču", kaže nam La Dona Bosanchera. "Što se tiče Dine, on je fenomen, sve što je napravio na području bivše Jugoslavije, sigurno nam je jedan od uzora", nadodala je. Kao svoj veliki uzor nadodale su i legendarnu Esmu Redžepovu, njezina glazba ih posebno motivira i inspirira.

Bave se isključivo glazbom

"Narodnu muziku volimo i poštujemo, no turbofolk ne, o toj pojavi ne razmišljamo, ali tko voli nek izvoli", objasnile su kreativne djevojke. Bave se isključivo glazbom koja je njihov život, a osim toga, u Njemačkoj rade socijalne projekte s djecom kojoj pomažu da nauče pjevati i plesati.

"Naš život je pozornica"

"Ima mnogo djece iz naših krajeva i bolje je da uče pjevati i plesati, da se nauče jednoj disciplini, nego da se povlače po ulici", otkrila je simpatična Dona Bosanchera. Djevojke uživaju u glazbi i svojim projektima, a dom im nedostaje tek ponekad. "Normalno je da nam ponekad nedostaje dom, no sad smo stalno na putovanjima, tako da je naš život postao pozornica", zaključile su Balkanieras, koje bi uskoro mogle doći kao odlično osvježenje na učmaloj glazbenoj sceni.

Pročitajte više