Mlada bodybuilderica umrla zbog prevelikog unosa proteina

Foto: Instagram

BODYBUILDERICA iz Australije preminula je nakon što je, pripremajući se za natjecanje, unijela u tijelo previše proteina koje njezino tijelo zbog rijetkog genetskog poremećaja nije moglo razlagati.

Meegan Hefford (25) krajem prošlog mjeseca pronađena je u nesvijesti u svom stanu te je prevezena u bolnicu. Nekoliko dana kasnije proglašena je mrtvom, piše CNN.

Meegan je bila na strogoj dijeti koja je bila dio priprema za natjecanje u rujnu. Konzumirala je šejkove, hranu bogatu bjelančevinama te razne dodatke prehrani koji su sadržavali visoki udio proteina.

No, nije znala da boluje od rijetkog poremećaja koji zahvaća tek jednu od 8500 osoba, a većina ih ni ne zna da ga imaju. Kako se tijelo zbog rijetkog poremećaja ne može riješiti dušika (nusprodukt proteina), u krvi nastaje amonijak koji se akumulira te s vremenom dođe i do mozga, gdje uzrokuje nepovratnu štetu, komu i smrt.

Iza sebe ostavila je sedmogodišnju djevojčicu i petogodišnjeg sina. Stručnjaci savjetuju da proteinske šejkove i dodatke prehrani treba uzimati umjereno i nikad kao zamjenu za prave obroke.

Pročitajte više