Na domaću estradu konačno stižu neki novi frajeri

Njihove pjesme nećete čuti u kavanama, ne zanima ih pomodni r'n'b, iza sebe nemaju polugole plesačice, groze se playbacka, ne voze sponzorske aute i žele da ih se spominje samo u glazbenom kontekstu...rijetkost, morate priznati!

Kristijan Beluhan, Marko Tolja i Saša Lozar otprije su poznati hrvatskoj javnosti, no ovih dana najavljuju debitantske albume, na kojima, unatoč lošem stanju u diskografiji i glazbenoj industriji općenito, ne odstupaju od muzičkih načela i donose glazbene poslastice koje će posebno razveseliti ljubitelje jazza, swinga i soula.

 

Kristijan Beluhan: Nikad ne znaš što ti ovaj posao može donijeti       
Možda vam je poznat iz grupe Mayales, u kojoj je, između ostalog, otpjevao "Od ljubavi", jedan od njihovih najvećih hitova. Debitantski album Kristijana Beluhana bit će upravo na tragu te pjesme, jer je Tvrtko Hrelec, autor hita Mayalesa, zaslužan za većinu pjesama na prvijencu. Svjetlo će dana ugledati 16. svibnja, na Kristijanov rođendan, a nakon "Istine", najavit će ga drugi singl, pjesma "Pčela".

Kristijan je već deset godina član Ansambla zagrebačkog HNK, te je začetnik projekta "Ljubav.Komunikacija.Jazz". Reakcije na njegovu prvu solo pjesmu "Istina" su, kaže, odlične, pa se nada da će i koncertna promocija, planirana za početak svibnja u klubu Aquarius, biti uspješna, glazbeno i medijski. "Dugo sam u glazbenim vodama i jasno mi je da ne mogu znati kamo me sve glazba može odvesti. Trudit ću se ne postati dijelom estrade, meni je važna isključivo glazba", zaključuje Kristijan.

 

Marko Tolja: Gurat ću ovu glazbu dok mi ne uspije, makar bio gladan    
Osim kiča i loše glazbe, ovogodišnja je Dora iznjedrila novo ime - mladog Riječanina Marka Tolju. Njegova pjesma "Deja Vu" ušla je u finale natjecanja, čime je Marko ispunio ambicije vezane za taj festival. "Nakon Dore sve je krenulo nekako brže, pa trenutno dogovaram suradnju s Leom Deklevom i još nekim poznatim autorima", rekao nam je Marko, koji se nada da će njegov album prvijenac svjetlo dana ugledati do jeseni.

Osim autorskih pjesama, album će sadržavati i nekoliko obrada, a "Program tvog kompjutora", nastao u suradnji s grupom Rivers, već osvaja eter radio postaja. Iako je svjestan da pjeva glazbu koja "ne osvaja široke mase", ističe kako je primijetio da ljubav prema narodnjacima i sličnoj šund glazbi u njegovoj okolini pomalo jenjava. "Svjestan sam da moja glazba nije najkomercijalnija, ali ostat ću joj vjeran makar bio gladan", odlučan je Marko Tolja.

 

 
Saša Lozar: Jedva čekam živu svirku    
Prošlo je dovoljno vremena da se Sašu Lozara prestane poistovjećivati s neuspjelim glazbenim projektom Saša, Tin i Kedžo, pa će najpoznatiji Ladućanin uskoro izdati prvi album. O raznolikosti CD-a najbolje govori podatak da su pjesme za njega pisali grupe Elemental i Meritas, a i Saša se autorski potrudio, pa će još neimenovani CD sadržavati i dvije njegove pjesme.

Prvim reakcijama je, kaže, vrlo zadovoljan, i jedva čeka izlazak albuma te svirke koje će ga pratiti. Instant uspjeh boy benda s kojim je krenuo u glazbene vode naučio ga je na koji način funkcionira domaća glazbena scena, a da prvi album dobije zasluženo mjesto u javnosti, pobrinut će se Goga Bosak, jedna od najagilnijih glazbenih menadžerica, s kojom Saša već neko vrijeme surađuje.

D.K.

Pročitajte više