Na Mliječnoj stazi otkrivena područja u kojima bi moglo biti života

AUSTRALSKI su astronomi u petak priopćili da su otkrili dio Mliječne staze u kojemu bi moglo biti života.

"Naša galaktika, Mliječna staza, ima stotine milijarda zvijezda, ali astronomi sve dosad nisu mogli reći na koliko njih postoje uvjeti za razvoj bilo kakvog oblika života", kazao je Charles Lineweaver sa sveučilišta Novi Južni Wales.

"Prvi put smo utvrdili gdje bi mogao postojati viši oblik života", rekao je.

U napisu objavljenom u časopisu "Science", Lineweaver, kao i dvojica istraživača sa sveučilišta Swinburne, tvrdi da se stotine zvijezda na kojima možda postoji život mogu vidjeti sa Zemlje golim okom.

"Tu je nekoliko milijarda zvijezda smješteno u dijelu koji zovemo nastanjivo galaktičko područje, gdje postoje uvjeti za više oblike života", možemo pročitati u napisu.

"Stotine i stotine tih zvijezda koje možemo vidjeti gledajući u nebo i koje su uglavnom jako blizu, možda posjeduju planete slične Zemlji, Marsu i Veneri."

Prema mišljenju astronoma, područje pogodno za život nastalo je prije osam milijarda godina, ali su se kasnije na njemu taložile teške tvari kao što su ugljik, kisik i željezo.

"Možda tamo i nema života. No ako ga ima, utvrdili smo gdje postoje najveći izgledi za njegov razvoj", kazao je Charles Lineweaver.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više