Najslavnija TV obitelj proslavila 30. rođendan, ali ovo vjerojatno niste znali o njima

Foto: Press

PRIJE 30 godina, točnije, 19. travnja 1987. emitirana je prva epizoda Simpsona. Doduše, u to se vrijeme radilo o kratkim crtićima emitiranim u sklopu showa "The Tracey Ullman Show", a likovi su bili puno ružniji, ali svi elementi popularne serije bili su tu.

Nitko tada nije ni mogao sanjati da će umotvorina Matta Groeninga jednog dana doživjeti 30 sezona. Istina, serija više nije duhovita kao što je nekoć bila i mnogi smatraju da već dulje vrijeme nije dobra, ali vjerni fanovi i dalje je brane s istim žarom.

Danas je to najdugotrajnija serija u povijesti (prema scenariju i emitirana u primetimeu), osvojili su 32 Emmyja, iza sebe imaju 28 sezona, a potpisali su još najmanje dvije, a ako bude interesa, mogla bi potrajati još 30 sezona.

Sve u svemu, u tih 30 godina stvorili su vojsku sljedbenika koji znaju svaku sitnicu. Svi ostali vjerojatno nemaju pojma o gomili zanimljivosti, referenci, skrivenih poruka i ostalih divota koje su autori tijekom godina ubacili u seriju.

Pronašli smo najzanimljivijih 30.

1. Tijekom uvodne špice, kad blagajnik slučajno očita malenu Maggie, na zaslonu se pojavi iznos 847,63 dolara, a to je mjesečni iznos koji je 1989. bio potreban za brigu o bebi. Cifra se zadržala do 2009. kada se prvo pojavi iznos 243.26 dolara da bi je Maggie udvostručila na 486,53 dolara.

2. Jeste li se ikad zapitali zašto su svi u Springfieldu žuti? Radi se o odluci Matta Groeninga koji zaključio da je žuta savršena boja jer privlači pažnju. U intervjuu za BBC izjavio je: "Kad prebacujete kanale na TV-u i pojavi se žuta boja, znate da gledate Simpsone".

3. U verzijama serije za arapsko tržište, Homer ne pije pivo već sok, a umjesto hrenovaka jede egipatske goveđe kobasice kako bi sve bilo u skladu s islamskim običajima.

4. Svi u seriji imaju četiri prste. Točnije, svi osim Boga i Isusa. Samo oni ima pet prstiju.

5. Rad na samo jednoj epizodi serije kojih je po sezoni najčešće 22, traje između šest i osam mjeseci.

6. Vjerojatno se nikada niste zapitali tko radi zvuk cuclanja za malenu Maggie. Odgovor je Matt Groening.

7. Riječ "d'oh" koju Homer neprestano izgovara, 2001. dodana je u engleski rječnik, a definirana je kao: "Izraz frustracije nakon spoznaje da su stvari ispale gore od planiranog ili u slučajevima kad osoba kaže ili učini nešto glupo. Isto tako, u negativnom se smislu može koristiti i u slučajevima kad netko drugi učini ili kaže nešto glupo".

8. Inače, popularni "d'oh" izmislio je Dan Castellaneta, glumac koji Homeru posuđuje glas. U scenariju je pisalo samo "nervozno gunđanje", a inspiraciju je pronašao u zvuku koji je Jimmy Finlayson ispuštao u filmovima Laurela i Hardyja.

9. Imena Homer, Marge, Lisa, Maggie i Patty su imena Groeningovih roditelja, sestre i tetke. Ime Bart izabrano je kao anagram riječi "brat" (derište).

10. Prema obiteljskom stablu koje je stvorio Matt Groening, gospodin Burns daleki je rođak Simpsona.

11. Komičarka Tracey Ullman u sklopu čijeg showa su se Simpsoni prvi puta pojavili ne dobiva novac od serije. Pokušala je izvući dio zarade još 1991., ali sud je stao na stranu Matta Groeninga koji je tvrdio da je animiranim film njegova umotvorina i da Ullman nije sudjelovala u stvaranju serije.

12. Pravo ime Sideshow Boba je Robert Underdunk Terwilliger.

13. Poznatom filmskom kompozitoru Dannyju Elfmanu trebalo je samo dva dana da smisli uvodnu temu za seriju.

14. Dva izvanzemaljca koja se često pojavljuju u seriji, Kang i Kodos, imena su dobili prema likovima iz originalne serije Star Trek (Kang je klingonski ratnik, a Kodos masovni ubojica).

15. Srednje ime Millhousea Von Houtena je Mussolini.

16. Koja je poveznica između serije Frasier i Simpsona? Kelsey Grammer (Frasier) daje glas Sideshow Bobu, njegovom bratu Cecilu glas posuđuje David Hyde Pierce (Niles), a njihovom ocu dr. Robertu Terwilligeru John Mahoney (tata u seriji).

17. Mnogi slavni posudili su glasove likovima u seriji, ali jedan od najslavnijih bio je Michael Jackson koji je glas posudio liku imitatora Michaela Jacksona. Mnogi su tvrdili da se ne radi o Jacksonu jer njegovo se ime nije pojavilo na odjavnoj špici, ali to je bila njegova želja. Međutim, Jackson nije pjevao rođendansku pjesmu već ju je otpjevao imitator.

18. Lik Smithersa isprva je bio crnac, ali autori su zaključili da bi lik podložnog crnog lika koji je de facto rob bogatom gospodinu Burnsu mogao izazvati kontroverze. Smithers je tako postao žut.

19. Simpsoni su isprva trebali biti obitelj zečeva. Groening je objasnio: "Htio sam učiniti nešto potpuno drukčije, ali tada sam pomislio da bi ljudi mogli biti bolji od zečeva".

20. Iako izgleda mladoliko, Ned Flanders ima 60 godina.

21. Iako radi u nuklearnoj elektrani, Homer Simpson je tijekom trajanja showa promijenio više od 190 poslova.

22. Pjesma "Do the Bartman" bila je veliki hit u Engleskoj i Australiji, ali nikada nije bila singl u Americi. Inače, pjesmu je za seriju napisao Michael Jackson.

23. Ako ste u jednom trenutku pomislili da serija predugo traje, ne zaboravite da Fox ima prava do 2082. što ne mora značiti ništa ako gledanost padne, ali sve je moguće. No, ako serija ikad završi, Al Jean izjavio je da će posljednja epizoda završiti s božićnom predstavom jer s božićnom predstavom je sve i počelo.

24. Sjećate se onih scena iz filmova o McBainu (springfieldska verzija Schwarzeneggera)? Kad ih spojite, dobivate jedan suvisli kratki film koji možete i pogledati ako ste raspoloženi.

25. Nelsonov "ha-ha" je utemeljen na stvarnim događajima. Naime, tvorac serije jednom se morao skinuti na aerodromu kako bi ga pretražili, a to se posebno svidjelo jednom klincu koji mu se odlučio narugati upravo na onaj način na koji to radi Nelson. Groeningu se to urezalo u pamćenje i ostalo je povijest.

26. Iako je vjerojatno postojala i prije, upravo su Simpsoni popularizirali riječ "meh" koju danas koriste apsolutno svi.

27. Krusty je u jednom trenutku trebao biti Homerov alter ego, ali scenaristi su zaključili da bi to bilo prekomplicirano.

28. Kako bi se zaštitili od nepotrebnog uplitanja Foxa, tvorci su se osigurali posebnom klauzulom u ugovoru koja im omogućuje apsolutnu kontrolu nad sadržajem. Ekipa iz Foxa nema pravu davati sugestije, cenzurirati sadržaj niti se na bilo koji drugi način uplitati u rad na seriji.

29. Paul i Linda McCartney pristali su sudjelovati u epizodi "Lisa the Vegetarian" samo pod uvjetom da Lisa do kraja serije i ostane vegetarijanka. Ostala je.

30. Želite li poslati email Lisi ili Homeru, možete to učiniti slanjem poruka na adresu smartgirl63_\@yahoo.com ili ChunkyLover53@aol.com. Poruka koju ćete dobiti bit će naslovljena s "dragi internetski šmokljane".

Pročitajte više