Novi PR trend: Može li se u Hrvatskoj profitirati na gay skandalu?

ZAGREB PRIDE i nedavni "gay skandali" bili su pravi test homofobije za Lijepu našu, a u njemu su se najmanje iskazala lica iz društvene kronike (kako ih volimo zvati - poznati Hrvati i Hrvatice) koji su u širokom luku zaobišli Cvjetni trg i veselu gay povorku. Poznati su za priče o (vlastitom) homoseksualizmu puno više raspoloženi drugih dana u godini - neki jer, otkriveni od strane bijesnih forumaša, to moraju, a drugi jer uporno bez pokrića žele na naslovnice. Koliko je "izlazak iz ormara" pomogao glumcu Vladimiru Tintoru i pjevačici Super Silvi? Je li novinar Dražen Ilinčić profitirao priznanjem da je homoseksualac? U tome, čini se, još nismo stigli zapadnjačke trendove za kojima tako vjerno trčimo - poznati hrvatski homoseksualci kratko zgražaju/zabavljaju/oduševljavaju javnost, a onda opet sve po starom, barem do novog "skandala".

> Video: Gay aktivistima na Prideu misteriozno nestala muda i kreativnost

Od priče "ja sam gay i jako kontroverzan" nije uspio profitirati čak ni Hrvoje Šoštarić, bivši BB stanar koji je mjesece svog života posvetio uvjeravanju javnosti kako je drugačiji, a samim time i zanimljiv. Odijevao se u ženu, stavljao umjetne trepavice i za brojne hrvatske ljepotane izjavljivao kako su "prezgodni", pokušavajući valjda oko sebe stvoriti barem malo medijskog cirkusa. Gay priča nije mu pomogla ni u pjevačkoj karijeri - pjesmu "Diva, One and Only" poslao je na gotovo sve festivale zabavne glazbe i svakog je puta dobio odbijenicu. Hrvoje ne odustaje - viđen je u backstageu Hrvatskog radijskog festivala, a kad smo ga upitali kojim je poslom stigao, kao iz topa nam je odgovorio: "Kakva su to pitanja, pa da se fotkam!".

Sušta suprotnost Šoštariću drugi je hrvatski deklarirani homoseksualac (da, toliko ih je malo da svi stanu u jedan članak), Dražen Ilinčić. Osim što je prvi bez pompe priznao da voli muškarce, izdao je i prvi hrvatski gay roman "Berlinski ručnik". Za Ilinčića kažu da je profitirao isključivo od vlastitog rada i dobrih reportaža, ali priznanje mu je donijelo pozitivne bodove u očima dobrog dijela gay populacije koja ga na forumima naziva čak i - herojem.

Hrvatska lezbo-heroina Super Silva još je jedna u nizu onih koji pokušavaju profitirati od kontroverze koja prati "izlaske iz ormara". Prije nekoliko tjedana javnost je obavijestila kako se u bolnici, oporavljajući se od teške prometne nesreće, zaljubila u jednu medicinsku sestru, a poslije su Hrvatsku obišle fotografije na kojima se novopečene ljubavnice maze u šumi. Javnost Silvin pokušaj provokacije očito nitko nije shvatio ozbiljno - malo je onih koji vjeruju da se doista zaljubila u medicinsku sestru, jer ovo nije prvi put da praznim pričama dolazi u novine. Sjetimo se samo priče s Antonijom Marušićem.

Stilisti i drugi kojima se homoseksualizam "prikrpava"

Neven Ciganović jedini je iz hrvatskog modnog svijeta koji je priznao da je gay, a taj je podatak zanimljiv upravo zato što se poznavatelje mode - stiliste, kritičare, pa i dizajnere, najviše povezuje s homoseksualcima. Modni Mačak Marko Grubnić na takve je insinuacije svojedobno reagirao priopćenjem u kojem ističe kako ljubi misterioznu tamnokosu djevojku, dok se drugi ne zamaraju pričama i uglavnom žive svoje hetero ili homo živote, sasvim svejedno. Osim stilistima, gay priče prisilno su se prikrpavale uz još neke protagoniste javnog života - "urbana legenda" o ljubavi Petra Graše i Dine Rađe ostat će zapamćena kao najveći "trač virus" u Hrvata, a sličnu je traumu (?) proživio i Leo Radeljak, Dikanov sin, o čijem se navodnom gay stilu života svojedobno raspričala Vlatka Pokos.

D.K.
Foto: Index

Pročitajte više