Novi val Kingomanije: Dolazi hrpa filmova i serija prema djelima majstora horora

Foto: Press

NEMA sumnje da je novi val Kingomanije pred nama.

Iako fascinacija njegovim djelima nikada nije do kraja popustila, čini se da ponovno ulazimo u period pojačanog interesa za adaptacijom mnogobrojnih djela ovog nepopravljivog skribomana.

Doduše, s adaptacijama Kingovih romana uvijek treba biti oprezan jer na svaki "It" dolazi po deset "Dark Towera" ili serija kao što su očajni "Under the Dome" ili još očajnija "The Mist".

No, u moru nadolazećih adaptacija moglo bi se pronaći i nešto zanimljivo.

Gerald's Game (29. rujna 2017.)

Netflix je do kraja ove godine odlučio izbaciti čak dvije adaptacije, a prva od njih je "Gerald's Game" koji bismo najbolje mogli opisati kao "kad 50 nijansi sive pođe po krivu". Naime, nakon što bračni par ode u vikendicu kako bi rasplamsali seksualni život i začinili ga s malo vezivanja, muž doživi infarkt, a žena ostane zavezana za krevet u apsolutnoj vukojebini.

1922 (izlazi 22. listopada 2017.)

Druga je uprizorenje novele, a radnja prati oca i sina koji ubijaju majku nakon što ova odluči razvesti se i odvesti klinca u veliki grad. No, nakon ubojstva počinje pravi pakao jer osim najezde štakora, stiže i duh ubijene.

Castle Rock (2018.)

Ovo je prilično ambiciozan projekt i jedan od onih koji bi mogao postati novi TV hit. Ukratko, Castle Rock je gradić u kojem se odvija radnja mnogih Kingovih romana pa će ovo biti nešto kao ultimativni King-fest sa svim likovima koje volimo i koji su nas prestravili. Dobra vijest je to da iza projekta stoje King, JJ Abrams i Hulu koji stoje iza odlične "11/22/63".

The Dark Tower (2018.)

Film je možda bio zbunjujući cirkus koji je podbacio na više manje svim razinama, ali TV serija je ionako djelovala kao daleko bolji format za tako opsežan predložak.

Doctor Sleep

Fanovi Kinga znaju da se radi o nastavku kultnog "Shininga", a adaptacije bi se trebao dohvatiti Akiva Goldsman što ne znači mnogo jer radi se o čovjeku koji stoji iza užasa kao što je "Batman & Robin", ali i Oscarom nagrađenog "A Beautiful Mind". King je producent, ali još uvijek nije poznato tko će biti redatelj i kad izlazi.

Drunken Fireworks

James Franco glumit će u filmu prema Kingovoj kratkoj priči, a postoji mogućnost da će i režirati ovaj film. Uglavnom, radnja prati mehaničara koji osvaja ogroman iznos na lutriji, nakon čega odlazi u Castle County gdje ulazi "vatrometni rat" sa zlogalasnim šefom mafije.

Firestarter (2018.)

Ove godine najavljena je druga po redu (u prvoj je glumila Drew Barrymore) adaptacija Kingovom romana iz 1980.  Oni koji znaju o čemu je riječ, znaju da je ovo priča o djevojčici sa super moćima i njezinoj borbi protiv vladine organizacije koja želi eksploatirati njezine moći. U ovom slučaju sve je moguće jer ako se adaptacija odradi na razini ovogodišnjeg hita "It", mogli bismo imati još jedan blockbuster.

Hearts in Atlantis

Redatelj Johannes Roberts odlučio je uprizoriti priču o studentima koji postaju opsjednuti kartaškom igrom zbog koje pate njihovi akademski, ali i osobni životi. King je dao zeleno svjetlo, a Roberts tvrdi da je snimanje ovog filma njegov životni san. Naravno, to ne znači mnogo jer malo je onih koji su od Kingovih djela uspjeli napraviti kvalitetne filmove. Bez obzira na svoje snove.

In the Tall Grass

Priča počinje s bratom i sestrom koji, vozeći se Kansasom, nalete na dječaka koji zapomaže u polju. Odjednom se pojavljuje i otac i počinje drama. Ova priča prvo se pojavila u Esquireu, a zatim i kao e-knjiga. Redatelj Vincenzo Natali iza sebe ima hrpu odličnih filmova i serija na kojima je radio (Kocka, Hannibal, Wayward Pines, Luke Cage, American Gods) pa postoji mogućnost da će i ovo biti dobro.

The Jaunt

Brad Pittova produkcijska kuća Plan B odlučila je snimiti film prema kratkoj Kingovoj SF priči o teleportaciji koja je pošla po krivu. Uz projekt su vezani Andy i Barbara Muschietti, a budući da su to ljudi iza filma "It", očekivanja su na najvišoj razini.

My Pretty Pony

Umirući starac svom unuku daje džepni sat i daje mu lekcije o tome kako vrijeme brže prolazi kako čovjek stari. Vrijeme je lijepi poni sa zlim srcem. U glavnoj ulozi trebao bi se pojaviti Tobin Bell (Saw) i Noah Jupe (Suburbicon), a za režiju će pobrinuti Luke Jaden.

Revival

Josh Boone, redatelj filma "The Fault in Our Stars", ima nekoliko adaptacija na umu, a prva od njih je "Revival" o propovjedniku koji otkriva da ima iscjeliteljske moći, ali u procesu liječenja otvara portal u mračnu dimenziju. Scenarij je spreman, a glavna uloga pripast će Samuelu L. Jacksonu.

The Stand

Drugi projekt je daleko ambiciozniji, a radi se o dobro poznatom "The Stand" koji smo već imali prilike pogledati u formi mini-serije. E sad, ovo bi trebao biti film, ali vrlo vjerojatno će postati četiri filma. Budući da se radi o jednoj od najboljih Kingovih knjiga, sve fanovske oči uperene su u Boonea. Ako ne znate o čemu je riječ, super-gripa gotovo u potpunosti istrijebi čovječanstvo, a oni koji su preživjeli izloženi su još jednoj opasnosti, zlom Randallu Flaggu koji je utjelovljenje zla.

Sleeping Beauties

Knjiga samo što nije izašla, ali već su otkupljena prava za televizijsku seriju. Inače, radnja je smještena u blisku budućnost u kojoj žene pate od poremećaja spavanja, a to utječe na muškarce i ženu koja je iz misterioznog razloga otporna na bolest.

The Things They Left Behind

Ništa nije sigurno, ali čini se da bi ekipa iz "Arrowa", "Flasha" i "Supergirl" mogla započeti i rad na novoj seriji. Uglavnom, CBS želi pilot serije o dva istražitelja koja dovršavaju neriješene poslove mrtvih. CBS je zabilježio uspjeh s "Under the Dome" iako se radi o prilično lošoj seriji pa ne treba polagati previše nade da će ovo biti nešto spektakularno. S druge strane, sve je moguće.

It II (2019.)

"It" je hit i od samog početka bilo je jasno da stiže i nastavak. Jedino što je moglo promijeniti tu odluku bila bi loša prođa na kino blagajnama, a budući da se "It" pretvorio u najuspješniji horor u povijesti, treba se samo strpjeti.

SERIJE I FILMOVI KOJI BI MOGLI DOĆI, ALI TRENUTNO SU U PRODUKCIJSKOM LIMBU: Ayana (serija o djevojčici s iscjeliteljskim moćima), The Breathing Method (film ili serija), Children of the Corn (bilo bi super da doživi kvalitetan remake, ali ništa nije sigurno), Creepshow 4 (nastavak horor antologije Kinga i Romera), Grand Central (serija o ženi koja počinje sprječavati katastrofe nakon telefonskog poziva pokojnog muža), Joyland (Kingova pulp zabava u pripremi je od 2015., ali još uvijek se ne zna u kojoj je fazi), Lisey's Story (još jedan film koji se od 2015. nije pomakao s mjesta), The Long Walk (Frank Darabont otkupio je prava za niskobudžetni film, ali nakon Shawshanka, Green Milea i The Mista, prilično je jasno da je malo onih koji bolje odrađuju Kinga od Darabonta), The Overlook Hotel (prequel "The Shininga" o onome što se dogodilo u zloglasnom hotelu), Pet Sematary (remake se čeka, ali scenarij nikako da se završi), Rose Madder (film o obiteljskom nasilju još uvijek čeka kvalitetan scenarij), The Shop (serija o tajnoj vladinoj organizaciji koja se pojavljuje u više Kingovih priča) i The Talisman (serija/film se čeka od 2006. pa nemojte polagati previše nade).

Pročitajte više