Obitelj manekenke s naslovnice Voguea: "Nije se ubila, život su joj oduzeli ekstremisti zbog odjeće"

Foto: Instagram

OBITELJ Maldivske manekenke koja je prošli tjedan pronađena mrtva u Bangladešu tvrdi kako si nije oduzela život već su je ubili ekstremisti.

>>Ubila se manekenka s naslovnice Voguea<<

Raudha Athif (20), manekenka i studentica medicine, 29. ožujka pronađena je u zaključanoj sobi u studentskom domu, navodno obješena.  

Domar ženskog doma Mahmuda Begum rekao je kako je manekenka uvijek izgledala sretno te da je teško vjerovati da bi počinila samoubojstvo. Njezin pak otac, doktor Mohammed Athif, također je izrazio sumnju u taj čin, a 18-godišnji brat Rayyan Athif otišao je još dalje i za smrt optužio ekstremiste.

U razgovoru za The Sun rekao je: "Raudha je bila sretna djevojka koja je ispred sebe imala svijetlu budućnost i obećavajuću karijeru, bila je puna života. Njezini prijatelji, ali i ostatak obitelji ne mogu vjerovati da bi si oduzela život. Dogodio se niz ubojstva u Bangladešu koja su namještena da bi izgledala kao samoubojstva, a sumnja se na islamske ekstremiste."

Vjeruje da je Raudha, koja je bila muslimanka, postala metom jer je bila javna ličnost koja je branila žrtve "religijskih kontroverzi." "Raudha je bila snažna žena, od svojih uvjerenja nije lako odustajala. Njezin stil oblačenja prozvali su "neislamskim" iako je na fakultetu lice redovito pokrivala veom."

Dodaje kako su je redovito kritizirali zbog nošenja traperica, a navodno nije jedina koju su zlostavljali. Napominje i kako mu je sestra priznala da joj je netko ubacio tablete za spavanje u piće samo nekoliko tjedana prije smrti. 

Obdukcija koju su proveli tri doktora iz bolnice "Rajshahi Medical College Hospital", njezinu smrt proglasila je samoubojstvom, brzo nakon što je sahranjena u subotu. No, njezina obitelj s tim se tvrdnjama ne miri. "U prvom izvještaju piše da postoje tragovi gušenja, no kasnije se tvrdi da je riječ o madežima. No, ona nema ni jedan madež na vratu", tvrdi brat te dodaje da su obavijestili i policiju, no nitko ih ne sluša.

Prema policijskom izvještaju, studenti koji su otkrili njezino tijelo provalili su u sobu koja je bila zaključana iznutra. No, obitelj se ne slaže tvrdeći kako nema nikakvih dokaza ulaska na silu odnosno provaljivanja. "Vlasti tvrde da su studenti lupali po vratima, a lokoti pali sami od sebe. To nije moguće, što smo i testirali. Lokoti se nisu pomaknuli ni centimetra. Voljeli bi objašnjenje za ovo."

"Postoji 50 posto šanse da nije počinila samoubojstvo", rekao Amin Hossein, jedan od citiranih detektiva za Dhaka Tribune. Dodao je kako su njezini mobitel i laptop poslani na analizu.

Ljutiti brat otkrio je i zašto se skrivaju dokazi odnosno zašto istraga toliko kasni. "Vrlo je jednostavno - sistem vode ekstremisti. I sam sam preplavljen prijetnjama samo jer pričam o tome." Mladi aktivist tvrdi da se skriva jer se boji za život.

Za "odgovarajuću" istragu oko smrti mlade manekenke i studentice pokrenuta je peticija na stranici change.org koju je dosad potpisalo nešto više od šest tisuća ljudi.

Pročitajte više