Obnovljena Toyota Land Cruiser

NAJVEĆI i najozbiljniji Toyotin terenac, legendarni Land Cruiser, u novoj modelskoj dolazi s mnogobrojnim poboljšanjima od kojih je većina vezana uz mehaniku.

Novi Land Cruiser na tržište stiže tijekom jeseni. Najznačajnije novosti su revidirani pogonski agregat i nove mjenjačke kutije što je rezultiralo osjetnim poboljšanjem performansi.

Bogatija serijska oprema


Sve izvedbe dobivaju bogatiju serijsku opremu čiji sastavni dio postaje tempomat. Također, u serijsku opremu je uvršten indikator vezanja pojaseva na prednjim sjedalima. Od luksuznijih detalja valja spomenuti kožom obloženo kolo upravljača i ručice mjenjača, te drvene umetke na prednjoj armaturi.

Kad smo kod opreme, recimo još da će top izvedba biti serijski opremljena sofisticiranom satelitskom navigacijom. U sustav je implementirana ETA (Electronic Traffic Avoidance) funkcija koja svakog trenutka putem FM signala bilježi prometne informacije i ukoliko je potrebno mijenja prije definiranu rutu nudeći vozaču optimalan put do cilja. Monitoring stanja u prometu je konstantan i neovisan o tome je li navigacija ili audio-sustav uključen.

Novi mjenjači i revidirani motor

Land Cruiser u novoj modelskoj godini raspolaže s novim mjenjačkim kutijama koje raspolažu sa stupnjem prijenosa više. Kupci će od jeseni imati na raspolaganju dvije opcije, ručni mjenjač sa šest i automatiku s pet stupnjeva.

Istovremeno je detaljno obnovljen najpopularniji motor u gami, trolitreni V6 dizelaš. Iako je snaga tek minimalno porasla, okretni moment je porastao gotovo 20 %. Naime, motor sada raspolaže s čak 410 Nm okretnog momenta i to u rasponu od 2.000 do 2.600 o/min. Spomenute promjene će se itekako osjetiti u vožnji što potvrđuju i službeni tehnički podaci. Ubrzanje do 100 km/h traje 11.4 sekundi (automatski mjenjač 11.2 s), što je manje za više od sekundu u odnosu na prethodnu generaciju modela. Istovremeno je maksimalna brzina povećana na 175 km/h, dok je potrošnja goriva pala za oko 15 % u prosjeku.

Drugi motor u ponudi, benzinski 4.0 VVT-i V6, također je obnovljen, a više pojedinosti bit će poznato kroz nekoliko tjedana.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više