Od srpnja novi Mini

UZ IZMJENE interijera i eksterijera najveća je novost Getragov petbrzinski mjenjač koji će se odsad ugrađivati u sve Mini One i Cooper modele.

Od srpnja ove godine, gama Minija s krovom pretrpit će određene blage izmjene na interijeru i eksterijeru kako bi se zadržali izvrsni prodajni rezultati koje ovaj BMW-ov brand postiže diljem cijelog svijeta.

Koliko su oni dobri najbolje govori činjenica da redizajn koincidira s registracijom 100.000-tog vozila te marke na tlu Velike Britanije, koje se dogodilo 20. travnja ove godine, 365 dana ranije no što su to predviđali i najoptimističniji prodajni planovi.

Uz sitne estetske detalje, Getragov petbrzinski mjenjač predstavlja najveću novost. Njime je svim modelima poboljšana akceleracija, pa tako Mini One ubrzava od 80-120 km/h u četvrtoj brzini za 11.9 sekundi (prije 12.8 sekundi). Mini Cooper ima povećani okretni moment, koji s Getragovim mjenjačem iznosi 150 Nm pri 4 500 o/min, što je omogućilo da automobil ubrza 0.1 sekundu brže do stotke no što je to bilo prije (9.1 sekunda naspram 9.2 sekunde).

Međuubrzanje kod Mini Cooper modela od 80-120 km/h iznosi 13.5 sekundi, što je poboljšanje od jedne sekunde. Cooper S verzija ima i pojačan motor za sedam konja, kako ne bi bila slabija od Cooper S kabrioleta.

Sa 170 konja Cooper S ubrzava do stotke za 7.2 sekunde, dok je maksimalna deklarirana brzina 222 km/h. Povećan je i moment, sa 210 na 220 Nm pri 4000 okretaja u minuti. Kozmetičke promjene uključuju nova prozirna prednja svjetla koja omogućuju bolju preglednost, a modificirana su i xenon svjetla, koja su dio dodatne opreme.

Mini One i Mini Cooper dobili su redizajnirane prednje i stražnje odbojnike. Prednji je spušten, dok je na stražnjem maglenka pozicionirana niže. Dvije nove boje bit će uvedene od srpnja-– Astro Black (zamjenjuje Cosmos Black) i Black-Eyed Purple (zamjenjuje Indi Blue). Zajedno s Hyper Blue bojom, rezerviranom za model Cooper S, ponuda će biti tolika da će se svaki Mini moći naručiti u deset različitih boja eksterijera.

Sitni redizajn unutrašnjosti donosi: novi prtljažnik, novi prostor za kovani novac ispod ručne kočnice, veći stražnji držač za čaše, veće pretince u vratima, veći retrovizor, bolje osvjetljenje, brojač okretaja (prije nije bio serijska oprema na Mini One modelu), repozicioniranje sata na centralnu instrumentnu ploču, te ISOFIX sustav i pripremu za CD kao standard. Uz sve ovo, na raspolaganju je i 14 boja presvlaka na sjedalima.

Cijene zasad nisu poznate, no možemo reći da povećanje za Veliku Britaniju, za koju se cijene znaju iznosi otprilike 2.5 posto u odnosu na aktualni model.

Goran Vuzem

Pročitajte više